Δημοσκόπηση για το Κυπριακό: Αμήχανη η κοινή γνώμη στις νέες ιδέες λύσης

Δημοσκόπηση για το Κυπριακό: Αμήχανη η κοινή γνώμη στις νέες ιδέες λύσης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαλαρή ομοσπονδία που έβαλε στο τραπέζι του Εθνικού Συμβουλίου ο Νίκος Αναστασιάδης και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν ότι σκέφτεται λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών, προκάλεσαν αμηχανία, όχι μόνο στο κομματικό τοπίο αλλά και στην κοινή γνώμη.

Όπως διαφαίνεται στην Έρευνα Τάσης για το Κυπριακό που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η εταιρεία ερευνών SYMMETRON Market Research, το 48% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη φερόμενη πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να συζητήσει και άλλες λύσεις για το κυπριακό πρόβλημα πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ το 47% διαφωνεί.

Οι τάσεις των ψηφοφόρων κάθε κόμματος:

Δύο στους τρεις συναγερμικούς συμφωνούν με τη φερόμενη κίνηση Νίκου Αναστασιάδη, ενώ μόλις το 23% διαφωνεί. Στο ΑΚΕΛ δύο στους τρεις ψηφοφόρους διαφωνούν, ενώ το 31% φαίνεται πως συμφωνεί. Το ΔΗΚΟ διχάζεται με το 40% να συμφωνεί με τις κινήσεις Αναστασιάδη και το 60% να διαφωνεί. Από τους ερωτηθέντες που ψήφισαν υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004, οι απόψεις διίστανται, καθώς το 48% συμφωνούν με την κίνηση του Προέδρου, ενώ το 49% διαφωνεί. Στους ερωτηθέντες που ψήφισαν όχι το 42% συμφωνεί ενώ το 54% διαφωνεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η λύση που προκρίνεται από τους πολίτες, με το 46% να προτιμά ΔΔΟ, και το υπόλοιπο 52% να προκρίνει άλλες λύσεις.

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι σύμφωνα με την έρευνα το πιο σημαντικό ζήτημα στο ενδεχόμενο που προταθεί είτε χαλαρή ομοσπονδία είτε συνομοσπονδία. Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ως πιο σημαντική την άμεση αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, το 43% την επιστροφή εδαφών (Βαρώσι και μέρος της Μόρφου), το 39% εξάλειψη εγγυήσεων, το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί ως σημαντικότερο ο πρόεδρος της κεντρικής κυβέρνησης να είναι Ελληνοκύπριος, ενώ ξεχωριστές οικονομίες και διοικήσεις προκρίνει ως σημαντικότερο το 9%.

Οι ξεχωριστές ΑΟΖ συγκεντρώνουν το 4%.

Δυσαρεστημένοι με την κατάσταση

Δυσαρεστημένοι παρουσιάζονται οι Κύπριοι για τον τρόπο με τον οποίο πηγαίνουν τα πράγματα στην Κύπρο. Ένα ποσοστό που αλλάζει αρκετά σε σχέση με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο. Το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την κατάσταση, ενώ το 43% λίγο ευχαριστημένοι.

Μόλις το 19% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται αρκετά ευχαριστημένο και το 2% πολύ.

Σε σχέση με δημοσκόπηση της «Κ» τον περασμένο Μάιο, το 24% δήλωνε καθόλου ευχαριστημένο, το 47% των ερωτηθέντων λίγο ευχαριστημένο και αρκετά ικανοποιημένο το 26%. Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό, το 24% των ερωτηθέντων δηλώνει καθόλου ευχαριστημένο, το 43% λίγο ευχαριστημένο, αρκετά ευχαριστημένο δηλώνει το 27% των ερωτηθέντων, ενώ πολύ μόλις το 4%. Στον ΔΗΣΥ το 52% των ερωτηθέντων είναι αρκετά ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Προέδρου, ενώ το 13% των ερωτηθέντων πολύ. Υπάρχει βέβαια και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 28% που δηλώνει λίγο ικανοποιημένο, ενώ καθόλου ικανοποιημένο παρουσιάζεται μόλις το 5%.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή