4+1 ερωτήσεις για τον Καρκίνο του Μαστού

4+1 ερωτήσεις για τον Καρκίνο του Μαστού

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, μια σημαντική ευκαιρία να μιλήσουμε για όσα γνωρίζουμε αλλά και να μάθουμε περισσότερα για την νόσο και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της. Στο πλαίσιο αυτό, οι Estee Lauder Companies πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο να μεταδώσουν το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Ας δούμε τι απαντούν οι ειδικοί σε μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού:

Ερ.: Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Απ.: Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος που να εξασφαλίζει πως δε θα αναπτύξεις καρκίνο του μαστού. Αυτό που μπορείς, όμως, να κάνεις είναι να καθιερώσεις ορισμένες συνήθειες στην καθημερινή σου ρουτίνα σου που να συμβάλλουν στην γενικότερη βελτίωση της υγείας σου. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα σου και η τήρηση μιας σωστής διατροφής, πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Ερ.: Η μητέρα μου είχε καρκίνο του μαστού πριν από λίγα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως θα νοσήσω κι εγώ;

Απ.: Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε τις αιτίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως οι περισσότερες γυναίκες που έχουν νοσήσει από την συγκεκριμένη ασθένεια δεν είχαν κάποιο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Αν κάποιος από την οικογένεια σου έχει ή είχε νοσήσει από καρκίνο του μαστού ή εάν ανησυχείς για τον κίνδυνο εμφάνισης του, καλό είναι να απευθυνθείς στον γιατρό σου. Ενημερώσου για τις επιλογές που έχεις και μάθε πότε πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις την απαραίτητες εξετάσεις.

Ερ.: Από ποια ηλικία κι έπειτα πρέπει να ξεκινήσω να κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού;

Απ.: Ανάλογα με την κατάταξη σου σε ομάδα χαμηλού, μέσου ή υψηλού κινδύνου μεταβάλλεται το χρονοδιάγραμμα κλινικής εξέτασης, παρακολούθησης κι εξετάσεων. Έπειτα, ανάλογα με την ηλικία σου θα πρέπει να ακολουθείς διαφορετικό είδος παρακολούθησης. Πιο συγκεκριμένα:

• 20-40 ετών: Κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια

• 35-40 ετών: Κάνε την πρώτη μαστογραφία ‘’αναφοράς’’

• 40+ ετών: Μια μαστογραφία και κλινική εξέταση μαστών κάθε χρόνο  

Ερ.: Τι ρόλο παίζει η σωστή διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Απ.: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, η πατάτα και γενικώς τα δημητριακά που είναι πτωχά σε φυτικές ίνες συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα λιπαρά τρόφιμα, όπως είναι τα fast food και ορισμένα τρόφιμα του εμπορίου. Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων που προκύπτουν από αυτό συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη D και θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, η βρόμη, το τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Ερ.: Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζει συμπτώματα;

Απ.: Σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα, ούτε προκαλεί πόνο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια, είναι σημαντική η συχνή παρακολούθηση, αυτοεξέταση και η κλινική εξέταση από ειδικευμένο γιατρό.

4+1 ερωτήσεις για τον Καρκίνο του Μαστού-1

Η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού έχει φέρει ορατά αποτελέσματα, μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας και σημειώνοντας πρόοδο σε επίπεδο θεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων. Στο πνεύμα της ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού εστιάζει και η εκστρατεία των Estée Lauder Companies που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Στόχος της εκστρατείας των Estee Lauder Companies, εκτός από την ενημέρωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, είναι και η υποστήριξη φορέων που συμβάλουν με το έργο τους στην επιστημονική έρευνα, αλλά και την αντιμετώπιση και την ψυχολογική στήριξη γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού:

Α) Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» μέσα από την πώληση του Pink Ribbon Bracelet, ενός διακριτικού βραχιολιού σε ροζ αποχρώσεις που δημιούργησε και φέτος ο σχεδιαστής Δούκας Χατζηδούκας και πωλείται από τα σημεία πώλησης των προϊόντων Estée Lauder σε όλη την Ελλάδα, αλλά και από το site esteelauder.gr με στόχο την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου.

Β) Την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία Ίαση Στήριξη «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.» μέσα από τη διοργάνωση φιλανθρωπικού gala που στόχο έχει την ενίσχυση του πολύ σημαντικού έργου της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλους. Ας βάλουμε ένα τέλος! It’s #TimeToEndBreastCancer. Με την ευγενική υποστήριξη και το υλικό του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή