Μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yποχώρηση εμφάνισαν χθες οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χωρίς να είναι δυνατόν να συντηρήσουν τη δυναμική πορεία της περασμένης εβδομάδας. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο της τάξεως του 0,50% και του 0,21%, αντίστοιχα. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο 0,14% στο 1,1401 δολάριο. Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν 1,4 μονάδα βάσης, λόγω εξασθένησης και των αμερικανικών. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 2 μονάδες βάσης κάτω του 3,2%, λόγω ανησυχιών ότι οι Δημοκρατικοί στις σημερινές εκλογές θα έχουν προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικανών – κι αυτό ίσως παρεμποδίσει την προώθηση των φοροαπαλλαγών του Αμερικανού προέδρου Τραμπ. Στην περίπτωση των ιταλικών ομολόγων, οι αποδόσεις τους ενισχύθηκαν στο 3,39% και αποκλιμακώθηκαν κατόπιν στο 3,32%. Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ελπίδα πως η Ρώμη θα υποβάλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες. Στην αγορά πετρελαίου και σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας το αργό Νέας Υόρκης είχε πρώτη φορά άνοδο 0,3% στα 63,32 δολάρια το βαρέλι.

Το κλίμα νευρικότητας μεταξύ των επενδυτών διαμορφώθηκε εξαιτίας της προοπτικής για ταχεία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αλλά και των προστριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το διμερές εμπόριο. Επιπλέον, δυσμενή αντίκτυπο έχει και η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων Λονδίνου και Βρυξελλών με θέμα τη συμφωνία, που θα διέπει τις σχέσεις τους, αλλά και oι σημερινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών ελάχιστα επηρέασαν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου είχε χθες πτώση της τάξεως του 0,4%. «Εν πολλοίς τα αποτελέσματα των τεστ τα περιμέναμε και δεν έκρυβαν εκπλήξεις», παρατηρούν αναλυτές. Οι θετικές προβλέψεις κερδοφορίας των Vopak και Siemens Healthineers ενίσχυσαν τις μετοχές τους κατά 5% και 2,8% αντίστοιχα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με +0,14% και με +0,20% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με – 0,16%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,01%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,21% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,56%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή