Αισιόδοξος ο Ερντογάν για την Halkbank

Αισιόδοξος ο Ερντογάν για την Halkbank

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ενδείξεις για σταδιακή εξομάλυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ύστερα από την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Aντριου Μπράνσον, προκύπτουν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της Halkbank. Πρόκειται για την τουρκική τράπεζα η οποία κατηγορείται από την Ουάσιγκτον για παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Τον περασμένο Μάιο, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 32 μηνών επειδή κρίθηκε ότι βοήθησε την Τεχεράνη να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετικές εξελίξεις στην υπόθεση ύστερα από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική». Ο Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησής του ότι η Halkbank ουδέποτε παραβίασε τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Την αισιοδοξία του για την έκβαση της υπόθεσης Halkbank είχε εκφράσει ήδη από το περασμένο Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Τραμπ, όπου συζητήθηκε και το θέμα της τουρκικής τράπεζας. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, στο περιθώριο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές διέταξαν χθες τη σύλληψη του εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του Ατίλα. Ο 34χρονος Ζαράμπ, ο οποίος έχει τουρκική και ιρανική υπηκοότητα, τέθηκε υπό κράτηση το 2016 στις ΗΠΑ για την υπόθεση Halkbank και πέρυσι δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες ότι συνωμότησε για να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή