«Οι Ελληνες, οι μόνοι που δεν είναι πειρατές»

«Οι Ελληνες, οι μόνοι που δεν είναι πειρατές»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τακτική διατήρησης των ζητημάτων που συνδέονται με την Ανατολική Μεσόγειο και το ενεργειακό παιχνίδι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί συντηρεί η Αγκυρα με κάθε ευκαιρία. Η συγκεκριμένη στάση συνδέεται με την επικείμενη γεώτρηση της Exxon/Mobil στο οικόπεδο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από τη Λευκωσία, καθώς εκτιμάται ότι στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το πλωτό γεωτρύπανο της Exxon/Mobil με την ονομασία «Stena IceMax» έχει ήδη εισέλθει στη Μεσόγειο Θάλασσα και πλέει προς τη Λεμεσό, όπου και αναμένεται να φθάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Αγκυρα ήδη έχει υπογραμμίσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή με διάφορους τρόπους, είτε με τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ είτε με την εντυπωσιακά σκηνοθετημένη έξοδο του «Φατίχ» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παρά τη ρητορική ένταση, η Αθήνα διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους. Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα συνεχίζονται ώστε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθούν κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πλέον πρόσφατες δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση καταγράφηκαν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει «προσπάθειες απόσπασης των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα εξαιρούν εμάς και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” (σ.σ. ψευδοκράτος)». Ο κ. Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε τελετή παράδοσης της τρίτης τουρκικής κατασκευής κορβέτας τύπου Milgem, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα αφήσει χώρο σε πειρατές. «Οι μόνοι που δεν είναι πειρατές, όπως ξέρετε, σε βάθος αιώνων είναι οι Ελληνες», σχολίασε χθες, σχετικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα στηρίζεται πάντα στο διεθνές δίκαιο στις αποφάσεις και οι πειρατές κρίνονται από τα Συμβούλια Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο, προστατεύει την εθνική της κυριαρχία, ζητεί τη συνύπαρξη όλων κάτω από κανόνες διεθνείς και αυτό θα πράξει και στο μέλλον. Δεν προκαλεί κανέναν αλλά και παράλληλα δεν υποχωρεί ούτε χιλιοστό στα δικαιώματα τα οποία της δίνει το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Καμμένος είπε, επίσης, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «να κοιτάξουν την ευημερία των λαών και αυτή θα έρθει όταν θα μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε όλοι σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο τον πλούτο που έχει κάθε χώρα. Τον υποθαλάσσιο και ιδιαίτερα σε μια εποχή που η περιοχή μας γίνεται το ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου». Σε χαμηλούς τόνους ήταν και ο σχολιασμός διπλωματικών πηγών οι οποίες ανέφεραν, σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ότι «ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή