Αιχμές κατά του «Πρώτα η Αμερική» από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Αιχμές κατά του «Πρώτα η Αμερική» από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη φορά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκμεταλλεύθηκε χθες την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθεσης Εισαγωγών της Κίνας, για να παρουσιάσει τη χώρα του ως ανοικτή οικονομία και υπέρμαχο της διεθνούς συνεργασίας και τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παγκοσμιοποίησης. Υποσχέθηκε πως η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς και παράλληλα θα ανοίξει στον ανταγωνισμό ξένων επιχειρήσεων την αγορά εκπαίδευσης, τηλεπικοινωνιών και πολιτισμού, τομείς στους οποίους παραμένει εξαιρετικά κλειστή. Δεν φαίνεται, πάντως, να έπεισε και, όπως σχολίασαν αναλυτές, επανέλαβε πράγματα που έχει ξαναπεί.

Παρά τη θεαματική συμμετοχή 3.600 επιχειρήσεων και 172 χωρών στην έκθεση, οι δηλώσεις Σι εξακολουθούν να διαψεύδονται από τα όσα καταμαρτυρούν όσες ξένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα και τη χαρακτηρίζουν ίσως την πιο κλειστή από τις μεγάλες οικονομίες. Οπως τόνισε ο κ. Σι, «βρίσκεται σε εξέλιξη ένας βαθύτατος μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας» και προσέθεσε πως πολλές χώρες επιστρέφουν στις μονομερείς δράσεις, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η παγκοσμιοποίηση και να απειλείται το παγκόσμιο σύστημα του ελεύθερου εμπορίου. Σε μια προφανή κριτική κατά του δόγματος Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», ο Κινέζος πρόεδρος αποκήρυξε «τον νόμο της ζούγκλας» και την «πολιτική που εξαθλιώνει τις άλλες χώρες».

Επικαλέστηκε μάλιστα τη συγκεκριμένη έκθεση ως απόδειξη της «σταθερής θέσης της Κίνας που στηρίζει το πολυμερές σύστημα εμπορίου»

Οπως, πάντως, επισημαίνουν αναλυτές του Bloomberg, η ομιλία του έθιξε ελάχιστα πάγια αιτήματα της Ουάσιγκτον για προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τερματισμό της πρακτικής των κινεζικών επιχειρήσεων να υποκλέπτουν τεχνογνωσία από όσες αμερικανικές δραστηριοποιούνται στην κινεζική επικράτεια. «Επανέλαβε πολλά από όσα έχουμε ακούσει τους περασμένους μήνες ως σχέδια του Πεκίνου», δήλωσε η Σου Τρινχ, στέλεχος της RBC Capital Markets στο Χονγκ Κονγκ, που επισήμανε ότι τα «περί μείωσης δασμών είναι ένα σχέδιο που έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο». Σημειωτέον ότι, παρά τα όσα δηλώνει ο Κινέζος πρόεδρος αλλά και παρά τον πόλεμο δασμών που έχει αρχίσει από τον Μάρτιο, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία, οι τρεις εξαγωγικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% της παγκόσμιας οικονομίας, άντλησαν από τις ΗΠΑ έσοδα ύψους 401,7 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους. Γέμισαν εν ολίγοις τα δικά τους ταμεία διογκώνοντας περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα της υπερδύναμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή