Γαλλική πρόταση για φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς

Γαλλική πρόταση για φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση για δίκαιη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας μέσω της επιβολής φόρου 3% επί των πωλήσεων σε μεγάλες εταιρείες όπως οι Google, Amazon και Facebook θα προσπαθήσει να προωθήσει σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο οι προοπτικές συμφωνίας επί της πρότασης είναι περιορισμένες. Παράλληλα, το Βερολίνο θα ζητήσει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών φορολογικών αρχών προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες φορολογικές απάτες που στοιχίζουν δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Η πρόταση επιβολής φόρου 3% επί των πωλήσεων που πραγματοποιούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τεχνολογικές εταιρείες με πωλήσεις άνω των 750 εκατ. ευρώ βρίσκει υποστηρικτές στη Ευρώπη, θα βρει όμως και πολλούς αντιμάχους, όπως την Ιρλανδία και τη Σουηδία, σύμφωνα με το Bloomberg. Ορισμένα κράτη-μέλη ανησυχούν ότι η μονομερής επιβολή φόρου από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγούσε πολλές από τις αμερικανικές εταιρείες να αλλάξουν φορολογική έδρα, στερώντας τους φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας.

Σε προηγούμενες συζητήσεις στο Ecofin έχει υποστηριχθεί πως, εάν δοθεί λύση στο θέμα στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου ή συμφωνία στο πλαίσιο του G20, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμμορφωθεί με τη νέα ρύθμιση. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο φόρος θα υπολογίζεται επί του τζίρου των εταιρειών και δεν θα επηρεάζει την ήδη υφιστάμενη φορολογία. Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, η φορολόγηση των τεχνολογικών εταιρειών θα πρέπει να βασίζεται στο πού βρίσκονται οι καταναλωτές και όχι στο πού έχει το αρχηγείο της μια εταιρεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι πρόκειται να επιβάλει φόρο σε τεχνολογικές εταιρείες, με στόχο να συλλέγει από αυτόν 400 εκατ. λίρες ετησίως. Για τη λήψη αποφάσεων σε φορολογικά ζητήματα απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους και για τους όρους επιβολής του φόρου, όπως το αν θα πρέπει να επιβληθεί και στην πώληση προσωπικών δεδομένων των χρηστών και το αν θα έχει ημερομηνία λήξης. 

Φορολογικές απάτες που έπληξαν τη Γερμανία, τη Δανία, το Βέλγιο και την Αυστρία περιορίστηκαν από τις κυβερνήσεις με αλλεπάλληλες εθνικές μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστική είναι η τακτική του λεγόμενου «cum-ex», μιας πρακτικής των επενδυτών να ανταλλάσσουν, με τη βοήθεια τραπεζών και λογιστών, μετοχές την ημέρα καταβολής των μερισμάτων ώστε να διεκδικούν επιστροφή φόρου. Φορολογικές αρχές της Γερμανίας εκτιμούν ότι το γερμανικό κράτος έχασε 5 δισ. ευρώ από τέτοιου είδους τακτικές, ενώ η Δανία 2 δισ. δολάρια. «Αυτό που μετράει τώρα είναι να αποφύγουμε νέες προσπάθειες επιθετικής, διασυνοριακής φοροδιαφυγής», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η επαρκής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις φορολογικές απάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή