Αλλαγή της ατζέντας με έμφαση στην ανάπτυξη επιχειρεί η κυβέρνηση

Αλλαγή της ατζέντας με έμφαση στην ανάπτυξη επιχειρεί η κυβέρνηση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ νομοσχέδια αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, κίνηση η οποία γίνεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει, λίγους μήνες πριν από τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ότι διαθέτει και αναπτυξιακή στρατηγική. Ο κατάλογος με τα νομοσχέδια περιλαμβάνεται στο κείμενο απολογισμού – προγραμματισμού 153 σελίδων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, παραμονή της σημερινής συνέντευξης Τύπου την οποία πρόκειται να παραχωρήσει η πολιτική ηγεσία του.

Το εν λόγω κείμενο – σχέδιο δράσης πρόκειται, μάλιστα, από σήμερα να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, προκειμένου, όπως επεσήμανε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, «να είναι προσιτό στους πολίτες και στον έλεγχο της κοινωνίας, να λειτουργεί έτσι ως μέσο παρακολούθησης και ως διαρκής δημόσια λογοδοσία». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτό οι δράσεις που αναφέρονται αποκτούν αυξημένη δεσμευτικότητα και η κάθε απόκλιση πρέπει να αιτιολογείται».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αρκετές από τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρόκειται να προωθηθούν το επόμενο διάστημα, είχαν εξαγγελθεί εδώ και δύο – τρία χρόνια, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (γνωστή με τον όρο credit bureau) και αυτό που αφορά την αναμόρφωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Μέσα στην εβδομάδα αυτή αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο προβλέπεται να περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής μιας επένδυσης στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track). Επίσης, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις στρατηγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και θα περιλαμβάνει φορολογικές διευκολύνσεις και μισθολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

Το νομοσχέδιο για το credit bureau προβλέπει τη συλλογή πληροφοριών για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων με στόχο την πιστοληπτική αξιολόγησή τους. Αλλα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα αφορούν την εποπτεία των εταιρειών, τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και συγχωνεύσεις (τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση), τη χορήγηση «δεύτερης ευκαιρίας» στις εταιρείες, την τροποποίηση του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκεται και Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τη λειτουργία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Σε δημόσια διαβούλευση, εξάλλου, έχει τεθεί το νομοσχέδιο που αφορά την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή