Γαλλία: Εντονες πιέσεις για το κόμμα του Μακρόν

Γαλλία: Εντονες πιέσεις για το κόμμα του Μακρόν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στην πρώτη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου βρέθηκε χθες για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, ξεπερνώντας στη σφυγμομέτρηση το κυβερνών Δημοκρατία σε Κίνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop δίνει έτσι 21% πρόθεση ψήφου στο κόμμα της κ. Λεπέν, έναντι 19% για εκείνο του προέδρου Μακρόν. Στην ίδια δημοσκόπηση, το εθνικιστικό κόμμα του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν εξασφαλίζει 7%, ενώ τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα των πρώην «συντρόφων» της Λεπέν, Φλοριάν Φιλιπό και Φρανσουά Ασελινό, επιλέγουν 1% των Γάλλων ψηφοφόρων. Την ίδια στιγμή, το συντηρητικό «Οι Ρεπουμπλικανοί» του Λοράν Βοκιέζ υποχώρησε στο 13% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το αριστερό Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στο 11%, έχοντας χάσει τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με δημοσκόπηση του Αυγούστου.

Σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα εμφανίζει τη δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της θητείας του, με μόλις 21% των ερωτηθέντων να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το έργο του προέδρου.

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Στο μεταξύ, «περίπλου μνήμης» διάρκειας μιας εβδομάδας για τα 100χρονα από την εκεχειρία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαινίασε την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος, με εκδήλωση στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου με προσκεκλημένο τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην οποία οι δύο πρόεδροι παρακολούθησαν κοντσέρτα των Ντεμπισί και Μπετόβεν.

Ο πρόεδρος Μακρόν πρόκειται να επισκεφθεί πεδία μαχών του Μεγάλου Πολέμου σε έντεκα νομούς. Η προεδρική επίσκεψη θα δώσει επίσης αφορμή για συναντήσεις με πολίτες σε οικονομικά υποβαθμισμένες ζώνες της γαλλικής επαρχίας. Ο αρχηγός του κράτους θα επισκεφθεί έτσι το εργοστάσιο της Ρενό στη Μομπέζ στα σύνορα με το Βέλγιο, αλλά και τη χαλυβουργία Ascoval, που απειλείται με διακοπή λειτουργίας. Ο κ. Μακρόν θα μεταβεί επίσης σε κρατικό γηροκομείο, ενώ θα αφιερώσει ένα πρωινό στην πόλη της Λενς, που έχει χτυπηθεί σκληρά από τη «φυγή» της βαριάς βιομηχανίας από τη βόρεια Γαλλία.

Η επίσκεψη του προέδρου θα συνεχιστεί στα μεγαλύτερα πεδία μαχών, όπως το Βερντέν και το Σεμέν ντε Νταμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή