Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ «συνταξιοδότησε» τον Μάασεν

Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ «συνταξιοδότησε» τον Μάασεν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέα τροπή πήρε χθες η υπόθεση του τέως επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος κατόρθωσε να εξοργίσει ακόμη και τον βασικό υποστηρικτή του, υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Ο Ζεεχόφερ ανακοίνωσε την πρόωρη συνταξιοδότηση του Μάασεν μετά τη δημοσίευση ομιλίας στην οποία ο Μάασεν ανακάλυπτε «ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις» στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και επέκρινε την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης ως «ιδεαλιστική, αφελή και αριστερή».

Ο Ζεεχόφερ έκανε λόγο για «απαράδεκτες διατυπώσεις» που καθιστούν αδύνατη τη συνεργασία με τον Μάασεν «σε οποιονδήποτε ρόλο». Ο Μάασεν είχε προξενήσει σάλο στις αρχές Σεπτεμβρίου, υποβαθμίζοντας περιστατικά ακροδεξιάς και ρατσιστικής βίας στην πόλη Κέμνιτς.

Υστερα από πίεση των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και ορισμένων Χριστιανοδημοκρατών, η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην αποπομπή του και στον διορισμό του ως ειδικού συμβούλου στο υπ. Εσωτερικών. Ωστόσο, παρέμεινε προσωρινά επικεφαλής της υπηρεσίας μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης και με την ιδιότητα αυτή απευθύνθηκε στους ομολόγους του άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών («λέσχη της Βέρνης») στα μέσα Οκτωβρίου.

Εν συνεχεία, έστειλε το κείμενο στους 3.000 συνεργάτες της υπηρεσίας, απ’ όπου διέρρευσε στον Τύπο. Αν οι κινήσεις αυτές εκλαμβάνονται ως υποθήκη του Μάασεν για μια νέα καριέρα, ίσως και να είναι. «Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να φανταστώ μια ζωή εκτός της καριέρας δημοσίου υπαλλήλου, παραδείγματος χάριν στην πολιτική ή στην οικονομία», είπε στους πρώην ομολόγους του, ενώ ο επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD Γκέοργκ Μόιθεν υπογράμμισε ότι ο Μάασεν θα ήταν ευπρόσδεκτος στο κόμμα.

«Αν στην υπηρεσία προστασίας του συντάγματος σκέφτονται όπως ο αποπεμφθείς επικεφαλής, η δημοκρατία μας βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο», σχολίασε ο Στέφαν Κουζμάνι στο περιοδικό Spiegel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή