«Στεγνή» η Θάλασσα της Γαλιλαίας

«Στεγνή» η Θάλασσα της Γαλιλαίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, ο Ιησούς περπάτησε πάνω στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, σύμφωνα με τη Βίβλο. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν απαιτεί ένα θαύμα.

Μακρές περίοδοι ξηρασίας και υπεράντλησης των υδάτων έχουν ρίξει πολύ τη στάθμη της λίμνης. Στο νοτιότερο σημείο της έχει εμφανιστεί ένα νησί, που σύντομα θα μετατραπεί σε χερσόνησο. Oι ταξιδιώτες και οι ψαράδες περπατούν πάνω στις μεγάλες παραλίες προκειμένου να φτάσουν στην ακτογραμμή.

Η καταστροφή θέτει σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη δεξαμενή ύδατος του Ισραήλ, αποκόπτοντας τα νερά από τον Ιορδάνη ποταμό και τη Νεκρά Θάλασσα. Ταυτόχρονα σβήνει από τον χάρτη ένα ορόσημο που προσείλκυε τους χριστιανούς προσκυνητές. Το Ισραήλ θεωρεί ως λύση την αφαλάτωση, στην οποία είναι παγκόσμια δύναμη. Σκοπεύει να διπλασιάσει την ποσότητα ύδατος που διαχειρίζεται από τη Μεσόγειο και να διοχετεύσει το μισό από αυτό 75 χιλιόμετρα μέσα στη Γαλιλαία.

«Το κάνουμε αυτό για να σώσουμε τη φύση, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, για να παρεμποδίσουμε τις τρομακτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, αλλά και να δημιουργήσουμε μια πολύ σημαντική δεξαμενή ύδατος για το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Γιουβάλ Στέινιτς. Σημειώνοντας την κρίσιμη σημασία που έχει η λίμνη για τους χριστιανούς, ο Στέινιτς αστειεύτηκε: «Αν επιστρέψει ο Ιησούς, θα καταστήσουμε βέβαιο ότι θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ξαναπερπατήσει στο νερό».

Οι περιβαλλοντολόγοι καλωσόρισαν την κίνηση. Η τελευταία φορά που η λίμνη ήταν γεμάτη ήταν το 2004. Εκτοτε η στάθμη της έπεσε κατά έξι μέτρα. Και δεν αποκλείεται να απέχουμε μόλις μερικές εβδομάδες προτού χτυπήσουμε μια «μαύρη γραμμή», 214,87 μέτρα κάτω από την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας, όπου υπάρχει κίνδυνος μόνιμης μόλυνσης και μεταβολής της πίεσης από τα ιζήματα.

Οι Ισραηλινοί ελπίζουν ότι οι χειμωνιάτικες βροχές θα βοηθήσουν ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση μέχρι τουλάχιστον να διοχετευθεί το πρώτο αφαλατωμένο νερό, την ερχόμενη χρονιά.

Η διατήρηση της λίμνης θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσφέρει στην Ιορδανία περισσότερο νερό ακολούθως με μια ειρηνευτική συνθήκη του 1994.

«Αν υπάρξει μη αναστρέψιμη ζημία στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, στην Ιορδανία, σε ολόκληρο αυτό το οικοσύστημα, οι εχθροί του Ισραήλ θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν εναντίον του», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάρσονς, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Χριστιανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. «Μπορεί να επηρεάσει τον χριστιανικό τουρισμό στη χώρα. Είναι πολύ θετικό που βλέπουμε το Ισραήλ να λαμβάνει υπεύθυνα βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή