Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/11/18)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση να αλλάξει

Τα φαινόμενα αναξιοπιστίας του ιδιωτικού τομέα, αν συνδυαστούν με την αρνητική εικόνα που έχει ήδη το ελληνικό Δημόσιο, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης (φωτ.). Κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο Athens Investment Forum 2018, ο κ. Καραμούζης επισήμανε πως πρέπει να αλλάξει άμεσα ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς η ζημιά που γίνεται σήμερα στη χώρα και στην αξιοπιστία της δεν είναι μικρότερη από τη ζημιά που έχει γίνει με την πολυετή αρνητική εικόνα του κράτους. Ο πρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι η ουσιαστική ανάκαμψη απαιτεί «πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, άνω του 3%. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από μια γιγάντια επενδυτική ώθηση. Πρέπει να διαμορφώσουμε μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που πιστεύει στο νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει και πολιτική σταθερότητα, γιατί η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι σκοτώνουν τις επενδύσεις», κατέληξε ο κ. Καραμούζης.

Η αποχώρηση από την Praxia και οι φήμες για την Εθνική

Επίσημη είναι η αποχώρηση του Σωτήρη Συρμακέζη από τη θέση του επικεφαλής του retail και digital banking της Praxia. Με αφορμή και το κενό που δημιουργήθηκε στη γενική διεύθυνση λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, έντονη είναι η φημολογία για μετεγγραφή του στην ΕΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος της αποχώρησής του από την Praxia έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τράπεζα υλοποιεί ένα μικρότερο επιχειρηματικό σχέδιο, διαφορετικό σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, στον βαθμό που η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχώρησε πρόσφατα ήταν 70 εκατ., αντί των 250 εκατ. που ήταν ο στόχος.

Στο τιμόνι του Alpha o κ. Μανώλης Δραϊνάκης

O Μανώλης Δραϊνάκης ορίζεται διευθύνων σύμβουλος του Alpha μετά την απόκτησή του από τον όμιλο της Motor Oil. O κ. Δραϊνάκης είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που έχει εργαστεί σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, όπως ο Χρυσός Οδηγός, μετά την πώλησή του από τον ΟΤΕ το 2007. Πιο πριν ο κ. Δραϊνάκης είχε εργαστεί στα ΕΛΤΑ και στη Siemens Ελλάδος. Στα ΕΛΤΑ, όπου απασχολήθηκε επί 20ετία, ο κ. Δραϊνάκης έφθασε έως τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Πρόστιμα και φυλακή οι δύο μεγάλοι φόβοι…

Παρατηρήσεις, απορίες και σχόλια από τους λογιστές, τους γκαλερίστες και τους μεσίτες πάνω στις αποφάσεις και εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ζήτησε, χθες, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόσων Γ. Πιτσιλής (φωτ.). Τα πράγματα σφίγγουν από το 2019 και η φορολογική διοίκηση θέλει οι παραπάνω κλάδοι να είναι έτοιμοι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν περιπτώσεις ξεπλύματος. Μάλιστα, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές πόλεις της χώρας. Ωστόσο, αυτό που φοβήθηκαν οι παρευρισκόμενοι στη χθεσινή ενημέρωση ήταν το ύψος των προστίμων που φθάνουν το 1 εκατ. ευρώ και τα δύο χρόνια φυλάκιση.

Παραμένει επιφυλακτική η Moody’s για την Ελλάδα

Eπιφυλακτική στάση για τις προοπτικές της Ελλάδας τηρεί η Moody’s, καθώς ακόμη δεν έχει σημειωθεί ανάκαμψη στις επενδύσεις. Οπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του οίκου Κάθριν Μουλεμπρόνερ στο συνέδριο Capital+Vision, το πολύ υψηλό χρέος είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα της Ελλάδας, και θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα σε αυτόν τον τομέα, καθώς η επιστροφή στη χρηματοδότηση των αγορών κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές, επεσήμανε πως ναι μεν υπάρχει χρόνος να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή γιατί υπάρχει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, ωστόσο προειδοποίησε πως «αν καθυστερήσεις πολύ και αρχίσεις να απομειώνεις το μαξιλάρι, έπειτα από κάποιο χρονικό σημείο δυσκολεύεις τη θέση σου». Επιπλέον, τόνισε πως η πορεία ανάπτυξης στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι το βασικό κριτήριο της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ η συνεχιζόμενη εφαρμογή των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα είναι αυτά που θα φέρουν νέα αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή