Προσπάθεια επανεκκίνησης από το Ποτάμι

Προσπάθεια επανεκκίνησης από το Ποτάμι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε περάσει στην πιο ώριμη περίοδό μας από ιδρύσεως του κόμματος». Με αυτή τη φράση, συνεργάτης του Στ. Θεοδωράκη περιγράφει στην «Κ» την επόμενη μέρα, μετά το πέρας του διήμερου συνεδρίου «επανεκκίνησης» του Ποταμιού, που οριοθετεί ταυτόχρονα και τα επόμενα βήματα αλλά και τους στόχους του κόμματος. Κοινή συνισταμένη, όπως εκφράστηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, είναι πως το Ποτάμι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς φύσει και θέσει κινείται στον φιλελεύθερο χώρο. Η νέα αυτή ταυτοτική σύνδεση του κόμματος με την πολιτική ιδεολογία που έχει συνδεθεί από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα με τη Ν.Δ. αποτυπώνει και τη στρατηγική στόχευση για μελλοντικές συγκλίσεις με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή η τάση εκφράστηκε στο συνέδριο ποικιλοτρόπως.

Αλλα στελέχη μίλησαν ευθέως για συνεργασία με την Πειραιώς, όπως ο εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Τσιόδρας, που κατά την ομιλία του εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα και στο πλαίσιο αυτό «πρέπει να δηλώσουμε καθαρά ότι θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ.». Αλλα στελέχη, όπως ο κ. Αμυράς, αναφέρθηκαν στο ίδιο θέμα εμμέσως αλλά σαφώς, κάνοντας λόγο για «φιλελεύθερες συμμαχίες». Ολοι, ωστόσο, μίλησαν για «όρους» που πρέπει να τεθούν, τους οποίους έθεσε τελικά ο Στ. Θεοδωράκης κατά το κλείσιμο του συνεδρίου. Ο πρόεδρος του κόμματος, που εν τω μεταξύ επανεξελέγη από τους συνέδρους στη θέση του επικεφαλής με ποσοστό άνω του 90%, με αντιπρόεδρο τον Γ. Μαυρωτά, έκανε λόγο για 7 σημεία –όλα σε φιλελεύθερη κατεύθυνση– πάνω στα οποία το κόμμα του θα αναζητήσει μετεκλογικές συνεργασίες, αφού η αυτόνομη κάθοδος του Ποταμιού στις επόμενες εκλογές πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης ζητεί «πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους», «ανάδειξη της μεσαίας τάξης σε κεντρική λεωφόρο ανάπτυξης», «σύγχρονη ανοικτή Παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα», όπου περιλαμβάνεται η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων, «σεβασμό όλων των ατομικών δικαιωμάτων», «διαγενεακή δικαιοσύνη», ενώ το μίνι μανιφέστο είχε και έντονο πράσινο χρώμα, καθώς αναφέρεται στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας. Τα παραπάνω καταλήγουν στην τελευταία και πιο βασική προϋπόθεση, που αναφέρει πως στόχος είναι η «αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία με τελικό στόχο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία», μια φράση που «φωτογραφίζει» τη Ν.Δ.

«Ανοιγμα» προς το Ποτάμι έκανε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, που απευθυνόμενος στο συνέδριο μίλησε για «μέτωπο ευθύνης και κοινής λογικής» στο οποίο «το Ποτάμι έχει ξεχωριστή θέση». Διαφορετική άποψη πάντως για τη μελλοντική πορεία του κόμματος είχε ο Σπ. Δανέλλης. Ο βουλευτής του κόμματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για «προοδευτικές συγκλίσεις», που σημαίνει «προγραμματική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΚΙΝΑΛ». Η ομιλία του κ. Δανέλλη είχε αιχμές και για το σλόγκαν του συνεδρίου που ήταν «Είμαστε η πολιτική συμμαχία του “Αλλιώς”». «Το “είμαστε από όλα” ή το “είμαστε αλλιώς” φοβάμαι ότι δεν πείθει άλλους, πέραν ημών», ανέφερε, ενώ σχετικά με την αναθεώρηση προανήγγειλε, εμμέσως αλλά σαφώς, την υπερψήφιση άρθρων προς αναθεώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή