Πέρα από τη χρυσόσκονη των αριθμών

Πέρα από τη χρυσόσκονη των αριθμών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καλύτερη στιγμή για την Αθήνα έρχονται οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Οχι, δυστυχώς, γιατί η Αθήνα είναι «στα καλύτερά της», αλλά γιατί η πόλη και οι κάτοικοί της έχουν απεγνωσμένα ανάγκη μια νέα αρχή, την ψυχολογική σηματοδότηση ενός καινούργιου ξεκινήματος.

Προέχει, λοιπόν, η ανάκαμψη του ηθικού του κόσμου. Δεν αναφέρομαι στον κόσμο που σουλατσάρει αμέριμνος στις νέες διευθύνσεις της μόδας, ανάμεσα στην οδό Μητροπόλεως και στην οδό Κολοκοτρώνη. Το έχουμε γράψει ξανά: πρόκειται για μια περιορισμένη νησίδα κανονικότητας, τροφοδοτούμενη έως ένα βαθμό από το τουριστικό boom των τελευταίων ετών. Αλλά μακάρι να ήταν αυτή η Αθήνα.

Υπάρχει λοιπόν μια κρίσιμη παράμετρος, που επηρεάζει τις άμεσες προοπτικές της ελληνικής πρωτεύουσας. Εχει να κάνει με την αναζωογόνηση της ημιθανούς πεποίθησης των ανθρώπων της ότι υπάρχει κάποιο μέλλον για την πόλη τους. Δεν ξέρω τι σημαίνει για τον Αθηναίο η αύξηση των αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν είναι υποχρεωμένος κάθε μέρα να αντικρίζει το απάνθρωπο θέαμα μιας χούφτας εξαθλιωμένων τοξικοεξαρτημένων που τρυπιούνται τα τελευταία 10 χρόνια στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να πανηγυρίσουμε που η Αθήνα μπήκε στη βραχεία λίστα με τις πιο καινοτόμες πόλεις της Ευρώπης, όταν το πιο καινοτόμο που βλέπεις περπατώντας στους δρόμους είναι κάποια ρημαγμένα καρτοτηλέφωνα του 1990 σπαρμένα εδώ κι εκεί.

Οι εκλογές του Μαΐου θα μας απομακρύνουν από τη συλλογική πλάνη που ταΐζει η αριθμητική του τουρισμού, επαναφέροντας τη συζήτηση σε πιο ορθολογικές βάσεις και αμβλύνοντας την κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στους ευημερούντες αριθμούς και την καχεκτική πραγματικότητα. Πρώτοι, ευτυχώς, το έχουν αντιληφθεί οι ίδιοι οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας. «Tο όραμα για το μέλλον του τουρισμού ξεπερνά το μέγεθος των αφίξεων και τη μονοδιάστατη καταγραφή των εσόδων», σημείωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος. Ας ελπίσουμε ότι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα δουν πέρα από τη χρυσόσκονη των αριθμών και θα συνταχθούν με την ανάγκη των κατοίκων για άμεση δράση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή