ΕΕ: Εκτός της μαύρης λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους η Ναμίμπια

ΕΕ: Εκτός της μαύρης λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους η Ναμίμπια

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφαίρεσαν σήμερα τη Ναμίμπια από τη λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους, αφού η χώρα δεσμεύθηκε να αλλάξει τους φορολογικούς της κανόνες και πρακτικές, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η λίστα να περιοριστεί σε πέντε περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας που κρίνονται μη συνεργάσιμες: Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Η Ναμίμπια είχε προστεθεί στη μαύρη λίστα καθώς κρίθηκε ότι οι φορολογικοί της κανόνες και πρακτικές δεν συμβάδιζαν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ωστόσο, αφού η αφρικανική χώρα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αλλαγές, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να τη μεταφέρουν στη λεγόμενη γκρίζα λίστα, η οποία περιλαμβάνει περιοχές με χαμηλά πρότυπα διαφάνειας αλλά που έχουν στόχο να βελτιωθούν, σύμφωνα με την ΕΕ.

Η μαύρη λίστα της ΕΕ καταρτίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από την αποκάλυψη πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Αρχικά περιελάμβανε 17 περιοχές. Οργανώσεις υπέρ της δίκαιης φορολόγησης και Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επικρίνει τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνεται η λίστα αυτή καθώς και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει χώρες που είναι γνωστές για πρακτικές φοροδιαφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή