Η κατοικία, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Κ. Σαμαρά, έχει κατασκευαστεί στην Εκάλη σε γωνιακό οικόπεδο επιφανείας 1.500 τμ. περίπου, με έντονη υψομετρική διαφορά.

Η κάτοψη έχει σχήμα «Γ» ώστε η κατοικία να «αγκαλιάζει» τον ακάλυπτο χώρο, να εξασφαλίζει μεγάλο κήπο και να αξιοποιεί τη θέα. Με τον τρόπο αυτό οι χώροι της κατοικίας που χρειάζονται περισσότερη ιδιωτικότητα χωροθετούνται μακριά από την κίνηση των δρόμων.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Το μεσαίο επίπεδο της εισόδου στεγάζει τους χώρους διημέρευσης και το master bedroom με τους βοηθητικούς χώρους του. Το σαλόνι έχει διαμπερή ανοίγματα που διευκολύνουν την πρόσβαση στον κήπο και στο δώμα.

Στον πρώτο όροφο χωροθετείται ένας ξενώνας/καθημερινό, με επίσης μεγάλα ανοίγματα στις τρεις πλευρές του που εξασφαλίζουν πανοραμική θέα. Η πρόσβαση σε αντίστοιχους εξωτερικούς χώρους δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να απολαμβάνουν διαφορετικά σκηνικά που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας.

Στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια των παιδιών, play room, γυμναστήριο, ξενώνας, καθώς και οι υποστηρικτικοί χώροι της κατοικίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Τα στοιχεία του νερού και οι πέργκολες αποτελούν προέκταση των εσωτερικών χώρων της κατοικίας, ενώ οι διαμορφώσεις και οι υψομετρικές διαφορές στον ακάλυπτο χώρο ακολουθούν τις φυσικές στάθμες του οικοπέδου. Έτσι η κατοικία με τον περιβάλλοντα χώρο της εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό ανάγλυφο του εδάφους. 

Επιμέλεια: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ / www.asamaras.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ