Τα έρημα τοπία του Νίκου Κρανάκη

Τα έρημα τοπία του Νίκου Κρανάκη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Κρανάκης επιτελεί μία δημόσια κίνηση εξωστρέφειας αποδεσμεύοντας σε κοινή θέα τοπία βαθιάς εσωτερικότητας. Τα ψυχικά του τοπία, συμπαντικές δίνες και διαχύσεις φωτός, παρουσιάζονται έως και τις 10 Νοεμβρίου στην ατομική του έκθεση στην ena contemporary art gallery (Βαλαωρίτου 9Γ).

Ο Νίκος Κρανάκης είναι ένας ζωγράφος με ιδιαίτερη δύναμη και με ενσυνείδητη ανάγκη οριοθέτησης εκδοχών του χάους, της αιωνιότητας, των κύκλων της ζωής και της αέναης δημιουργίας. Η δική του αφαίρεση εξελίσσεται σταδιακά σε μία πολύ ορισμένη τοπιογραφική αντίληψη ψυχικών καταστάσεων αλλά αυτό που αναδεικνύει την τέχνη του με μία προσωπική σφραγίδα είναι η ικανότητά του να είναι αυτόφωτος, συνειδητός και ρηξικέλευθος δημιουργός.

Με επιμέλεια της Ιριδος Κρητικού, η έκθεση «Ερημα Τοπία» του Νίκου Κρανάκη ξεδιπλώνει εκδοχές εσχατολογικών προσεγγίσεων που εν προκειμένω φέρουν ισοδύναμα το έρεβος και το φως. Ανεξάρτητα από τις ερμηνείες και τις προσωπικές στάσεις απέναντι στα ψυχικά τοπία του Νίκου Κρανάκη, τα έργα του – σε αυτήν την πλούσια έκθεση – προσφέρουν αισθητική απόλαυση. Υπάρχουν έργα που σε καταλαμβάνουν σαν κύμα και σε παρασύρουν σε στροβίλους μιας ανεξιχνίαστης μνήμης.

Η χρωματική παλέτα και ο συνδυασμός της έντασης, των στάσεων και των στιγμών, σε ένα χείμαρρο ύλης και ιδέας, φέρει τη σφραγίδα ενός μάστορα.

Τα έρημα τοπία του Νίκου Κρανάκη-1

Το αναλύει με ποιητική ακρίβεια η Ιρις Κρητικού στο κείμενο του καταλόγου: «Τα χρώματα και οι αναμετρήσεις του με την ύλη είναι κι αυτά καθαρή Μουσική: ρόδινοι στρόβιλοι και φαιά σφουμάτο, πράσινα της σκουριάς και αιμάσσοντα κόκκινα, ριπές ύδατος και γενναίες εκτάσεις ανασκαμμένης άμμου και σκούρου χώματος, απειλητικές σχισμές, πυρκαγιές και κρατήρες, κοιλάδες, χαράδρες και πολυδαίδαλες χάλκινες αιωρήσεις, βραδυφλεγείς πυρκαγιές και σβέλτοι κυκλώνες στάχτης, ευφυείς εικονοπλαστικές αφαιρέσεις, υφέσεις, εντάσεις και μυριάδες πνευστά που απελευθερώνουν την υπνωτιστική δύναμή τους κατά την μπλε ώρα του λυκαυγούς».

Μέσα σε αυτές τις ρηγματώσεις της μνήμης και του σκότους, αποκαλύπτεται χασμωδικά και με διάθεση παλινδρόμησης, η αγωνία και η χαρά της ζωής. Παρότι, ο Νίκος Κρανάκης προσφέρει μια σχεδόν κοσμολογική ανάγνωση, παρότι η ζωγραφική του φέρει εν σπέρματι το ερώτημα του χάους και την ενατένιση του μηδενός, κυριαρχεί η αποκαλυπτική ώθηση του ανθρώπου προς τη δημιουργία, το θαύμα της ύπαρξης. Εκρήξεις φωτός, σαν κορδέλες λάβας ή σαν εκχύσεις και ενσταλάξεις πίστης στην ικανότητα του ανθρώπου να θριαμβεύει στο κενό, συγκρατούν και εξισορροπούν το μέγα ερώτημα.

Ο Νίκος Κρανάκης έχει μια ρωμαλέα πίστη στο αδύνατο. Ρηγματώνει τον μηδενισμό ενώ αναδεικνύει το χαοτικό, πυκνό άπειρο, και υμνεί την ομορφιά στα όρια της τέλειας  σιγής. Βουβές δίνες οριοθετούν την αποστολή του ανθρώπου σε ένα ταξίδι χωρίς αρχή και χωρίς προορισμό, αφήνοντας ίχνη κάλλους, συμπόνοιας και σκληρότητας.

Τα έρημα τοπία του Νίκου Κρανάκη-2

Υπάρχουν τμήματα στα μεγάλων διαστάσεων έργα του Νίκου Κρανάκη που αν τα παρατηρήσει κανείς απομονωμένα παρασύρεται σε αισθητική αυταξία χρώματος και φόρμας.

Τα «Ερημα Τοπία» έχουν ισχυρή αφηγηματική δεινότητα μέσα στην αφαίρεσή τους. Ο Νίκος Κρανάκης μας χάρισε μια έκθεση ρώμης και πνοής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή