Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπιθέσεις

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπιθέσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις ανησυχίες περί ενδεχόμενης ανάμιξης στις ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, η ψηφοφορία εξελίσσεται ομαλά και δεν έχουν αναφερθεί απόπειρες διατάραξης της διαδικασίας, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Μολονότι είναι ακόμη νωρίς, δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία, ούτε έχουν παρατηρηθεί απόπειρες κυβερνοεπίθεσης στα συστήματα διεξαγωγής της ψηφοφορίας από τη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλον. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά στα 170.000 εκλογικά κέντρα σε όλες τις ΗΠΑ.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε (…) αλλά δεν έχουμε τίποτα το σημαντικό να αναφέρουμε αυτή τη στιγμή», είπε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους. «Δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα οποιουδήποτε είδους συντονισμένη προσπάθεια αλλά προετοιμαζόμαστε σαν να επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο», εξήγησε. Υπήρξαν μόνο κάποιες «σποραδικές» αναφορές περί τεχνικών προβλημάτων στα συστήματα, όχι όμως τόσο σημαντικές ώστε να εμποδίζουν τον κόσμο να ψηφίσει.

Την τελευτία περίοδο διατυπώνονταν έντονες ανησυχίες ότι η Ρωσία ή άλλες χώρες θα επιχειρούσαν να διαταράξουν τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση. Μάλιστα, τον Αύγουστο ο διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, Νταν Κόουτς, προειδοποίησε ότι η απειλή μιας ρωσικής ανάμιξης ήταν «πραγματική» και «συνεχής».

Ο φόβος μιας ανάμιξης σε μεγάλη κλίμακα πάντως δεν φαίνεται να επαληθεύεται, μολονότι οι αμερικανικές υπηρεσίες φέρεται ότι έχουν καταγράψει 160 αναφορές περί «ύποπτων» ξένων παρεμβάσεων από τον Αύγουστο. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης διέγραψαν εκατοντάδες ύποπτους λογαριασμούς, αλλά αυτές οι απόπειρες δεν φτάνουν στα επίπεδα του 2016 όταν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στοχοθετήθηκαν τα εκλογικά συστήματα τουλάχιστον 21 Πολιτειών και ενορχηστρώθηκε μια από τις ευρύτερες επιχειρήσεις επηρεασμού των ψηφοφόρων στην ιστορία της χώρας.

«Δεν έχουμε δει τίποτα ανησυχητικό», είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο Τζον Γκίλιγκαν, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Κέντρου Ασφάλειας του Διαδικτύου.

Χίλαρι Κλίντον: Σταματήστε την «επίθεση» του Τραμπ στη δημοκρατία

Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στις ενδιάμεσες εκλογές για να σταματήσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ.

«Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε αυτή την κυβέρνηση να επιτίθεται και να υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αξίες μας. Σήμερα, λέμε, φτάνει», ανέφερε η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές του 2016 σε ανάρτηση στο twitter.

 

 

Η τέως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τους υποψηφίους που επιζητούν αύξηση μισθών, να πολεμήσουν για δικαιοσύνη και να βελτιώσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους απλούς πολίτες.

«Αν κερδίσουν, θα κάνουν σπουδαία πράγματα για την Αμερική», έγραψε, ζητώντας από τους Αμερικανούς να ψηφίσουν ενάντια στον ριζοσπαστισμό, την μισαλλοδοξία και τη διαφθορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή