Ανοδος 1,78% σε Χ.Α. μέσω blue chips, τραπεζών

Ανοδος 1,78% σε Χ.Α. μέσω blue chips, τραπεζών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρά κέρδη, λόγω της κινητοποίησης των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε πολλούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να αυτονομηθεί από τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και από την επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων και να ξεφύγει από τα νέα χαμηλά 20 μηνών που έφτασε τη Δευτέρα, έστω και αν η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε υποτονικούς ρυθμούς.

Οι προβλέψεις των διεθνών οίκων τις περασμένες ημέρες για διαγραφή ελληνικών τραπεζικών μετοχών από τους δείκτες της MSCI, κυρίως λόγω της πτώσης που έχει σημειώσει η κεφαλαιοποίησή τους, ενεργοποίησε αρκετές κινήσεις στήριξης μετά το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, ειδικά στη μετοχή της Eurobank (+11,37%), «ανεβάζοντας» έτσι τη χρηματιστηριακή τους αξία καθώς και τις πιθανότητές τους να μη βρεθούν εκτός των συγκεκριμένων δεικτών κατά την αναδιάρθρωσή τους την επόμενη εβδομάδα. Το θετικό κλίμα ευνόησε αρκετά blue chips, με τη ΔΕΗ να κλείνει με κέρδη 5,08%, τα ΕΛΠΕ στο +4,90% και τη Σαράντης στο +4,17%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,78% στις 629,84 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,67% στις 1.660,99 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο +0,72%, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,81% στις 511,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,69 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της ρηχότητάς του συνεχίζει τις απόπειρες απομάκρυνσης από τη ζώνη των 600 μονάδων, ωστόσο δύσκολα θα αποφύγει ακόμη μία αναμέτρηση με το ενδεχόμενο να καταρριφθεί και αυτό το οχυρό, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Αλλωστε, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου θα αναγγελθεί ο τελικός αριθμός των τραπεζικών μετοχών που θα οδηγηθούν εκτός του δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών, με εφαρμογή του στις 30 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, οι θέσεις short των ξένων funds κυρίως σε τραπεζικές μετοχές συνιστούν την πιο διακριτή επενδυτική επιλογή στο Χ.Α. Η αποδοκιμασία της αγοράς στις επενδυτικές επιλογές της Motor Oil, ο σκεπτικισμός για τις παράλληλες δραστηριότητες του αντιπροέδρου της Jumbo αλλά και η προεξόφληση της εξόδου τραπεζικών μετοχών από τους δείκτες MSCI συνιστούν τους νέους αρνητικούς καταλύτες που επιβαρύνουν το ελληνικό Χρηματιστήριο, τη στιγμή που η έλλειψη θετικών καταλυτών στο εσωτερικό συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή