ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στην ενταξιακή διαπραγμάτευση Ε.Ε - Τουρκίας, λέει ο Χαν

REUTERS

Τη διαφωνία του για την ένταξη της Τουρκίας εξέφρασε στην εφημερίδα Die Welt ο Γιοχάνες Χαν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τέλος στην ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δώσουν από κοινού η Αγκυρα και οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο κ. Χαν είπε: «Εκτιμώ ότι μακροπρόθεσμα θα ήταν εντιμότερο η Τουρκία και η Ε.Ε. να επιλέξουν διαφορετικούς δρόμους και να δώσουν τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η απόφαση αυτή ανήκει, ασφαλώς, στα κράτη-μέλη», είπε ο κ. Χαν, μέλος του ακροδεξιού λαϊκιστικού αυστριακού κόμματος OVP.

«Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν είναι ρεαλιστική, τουλάχιστον προς το παρόν. Την άποψή μου αυτή βασίζω, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν, αλλά και στις διαθέσεις των πολιτών σε πολλά κράτη-μέλη της Ενωσης», είπε ο κ. Χαν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν ούτως ή άλλως «παγώσει», ενώ η παράτασή τους δημιουργεί εμπόδια στη σύναψη ρεαλιστικής, στρατηγικής συμμαχίας. Οι δύο πλευρές θα πρέπει, αντιθέτως, να συμφωνήσουν σε ανανεωμένη Τελωνειακή Ενωση και σε συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης και σε άλλα στρατηγικά ζητήματα.

«Παρότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η τεχνητή συντήρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν επιτρέπει τη σύναψη αμοιβαία επωφελούς, ρεαλιστικής, στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας», ανέφερε στη συνέντευξή του ο Γιοχάνες Χαν.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ