Ερευνα των διωκτικών αρχών στα γραφεία της BlackRock

Ερευνα των διωκτικών αρχών στα γραφεία της BlackRock

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πολιτικά ευαίσθητη έρευνα διενήργησαν χθες οι γερμανικές διωκτικές αρχές στα γραφεία του κολοσσού διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock στο Μόναχο, δεδομένου ότι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας είναι ο υποψήφιος για την ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς. Χθες το βράδυ, ο Μερτς ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στη διοίκηση της εταιρείας να διευκολύνει τις Αρχές.

«Εχω δώσει εντολή στο συμβούλιο διοίκησης να συνεργαστεί με τις έρευνες και να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα έγγραφα. Ολα θα διερευνηθούν και θα συμβάλουμε ενεργά σε αυτό», είπε ο Μερτς.

Εως την περασμένη εβδομάδα η BlackRock δήλωνε ότι δεν εμπλέκεται στο γιγάντιο σκάνδαλο απάτης με τις επιστροφές φόρων («Cum cum» και «Cum Ex»), στο οποίο μια ομάδα τραπεζών, hedge funds και άλλων μεσαζόντων φρόντιζε να αλλάζουν χέρια μετοχές τόσο γρήγορα, ώστε να λαμβάνουν πολλοί εικονικοί κάτοχοι των μετοχών την επιστροφή φόρου επί των μερισμάτων που κανονικά δικαιούται μόνο ένας. Η υπόθεση εκτιμάται πως κόστισε στο δημόσιο της Γερμανίας τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ζημίες των ευρωπαϊκών κρατών μπορεί να είναι δεκαπλάσιες.

Η περίοδος την οποία αφορούν οι αστυνομικές έρευνες σταματά το 2011, πριν ο Μερτς αναλάβει τη διεύθυνση της BlackRock. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μερτς είχε χαρακτηρίσει τις συναλλαγές αυτές «ανήθικες», καταδικάζοντάς τες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Πέρα από το εποπτικό συμβούλιο της BlackRock, o Μερτς έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της HSBC, τράπεζας που επίσης ερευνάται για συμμετοχή στην υπόθεση.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα διεξαχθούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή