Πυρά Ερντογάν κατά Ουάσιγκτον για Ιράν

Πυρά Ερντογάν κατά Ουάσιγκτον για Ιράν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι μονομερείς κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν και η συνεχιζόμενη συνεργασία των αμερικανικών στρατευμάτων με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Β. Συρία απειλούν να εκτροχιάσουν εκ νέου τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, παρά την κάποια εξομάλυνση που ακολούθησε την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές. Σε μια κίνηση εξευμενισμού της Αγκυρας, πάντως, οι ΗΠΑ επικήρυξαν χθες τρία ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ, προσφέροντας πέντε εκατ. δολάρια για πληροφορίες που αφορούν στον εντοπισμό της τοποθεσίας όπου βρίσκονται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, οι ΗΠΑ επικηρύσσουν για πέντε εκ. δολάρια τον ηγέτη του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν, για 4 εκ. δολάρια τον Τσεμίλ Μπαγίκ και τρία τον Ντουράν Καλκάν. Την είδηση δημοσιοποίησε ο νεοδιορισθείς αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις σαρωτικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν που είχε ανακοινώσει μία ημέρα νωρίτερα η Ουάσιγκτον και κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να τις ακολουθήσει. «Πρόκειται για μέτρα που αποσταθεροποιούν τη διεθνή τάξη. Δεν θέλουμε να ζούμε σε έναν ιμπεριαλιστικό κόσμο. Αυτά τα προβλήματα θα τεθούν στο τραπέζι του διεθνούς φόρουμ, στο Παρίσι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο Ερντογάν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ανακοινώνοντας τις κυρώσεις κατά του Ιράν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είχε γνωστοποιήσει ότι οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία (όπως και η Ελλάδα), θα εξαιρεθούν από την εφαρμογή των κυρώσεων για το προσεχές εξάμηνο. Ωστόσο, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν εννοεί να διακόψει την αγορά ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ούτε και μετά από την παρέλευση αυτής της μεταβατικής περιόδου. «Είμαστε απόλυτοι, δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτές τις κυρώσεις. Αγοράζουμε δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο (από το Ιράν). Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο να παγώσει τον χειμώνα», τόνισε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει από την Ιαπωνία, την οποία επισκέπτεται, ότι δεν είναι εύκολο για την Τουρκία να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της προμήθειες χωρίς να υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά. Στην ίδια συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν άσκησε οξεία κριτική στις ΗΠΑ για τις κοινές περιπολίες που πραγματοποίησαν πρόσφατα Αμερικανοί στρατιώτες με μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη. «Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές εξελίξεις στα σύνορά μας. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα το σταματήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα αμερικανικά στρατεύματα στα ανατολικά του Ευφράτη ξεκίνησαν κοινές περιπολίες με τους Κούρδους αφότου ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις της YPG σε διάφορα σημεία της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής πόλης Κομπάνι. Η Τουρκία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση και προειδοποίησε ότι θα την εκδιώξει από ολόκληρη την εδαφική ζώνη που κατέχει, δίπλα στα τουρκικά σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή