Ενα εμπόδιο λιγότερο στον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ

Ενα εμπόδιο λιγότερο στον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πλειοδότης του διαγωνισμού για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ δεν υποχρεούται να υποβάλει δημόσια προσφορά. Στη απόφαση αυτή κατέληξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη χθεσινή της συνεδρίαση βάζοντας τέλος στην κομβική για την εξέλιξη του διαγωνισμού αβεβαιότητα που είχε εγκλωβίσει το προηγούμενο διάστημα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οπως είναι ήδη γνωστό, οι εισηγήσεις των νομικών υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέκριναν την υποχρέωση του αγοραστή στην υποβολή δημόσιας προσφοράς, με το σκεπτικό ότι τα ΕΛΠΕ δεν καλύπτονται από την εξαίρεση του νόμου που απαλλάσσει από τη σχετική υποχρέωση εταιρείες που αποκρατικοποιούνται, δεδομένου ότι στην περίπτωση των ΕΛΠΕ πουλάει και ιδιώτης μέτοχος (όμιλος Λάτση). Η χθεσινή εξέλιξη ξεμπλοκάρει τη διαγωνιστική διαδικασία και ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους δύο υποψήφιους επενδυτές Glencore και Vitol μέσα στον Νοέμβριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρέμβαση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας, αλλά και της Βρετανίας, δεδομένου ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ τελεί υπό διαπραγμάτευση και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, έκανε το σωματείο εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), που αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση.

Το σωματείο επικαλείται παραβίαση των κανόνων που τίθενται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες προσφορές, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των ΕΛΠΕ με τη σημερινή μορφή τους. Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει ανησυχίες κυρίως για τη δραστηριότητα της διύλισης, δεδομένου ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι traders. Από πλευράς των μετόχων, πάντως, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο τίμημα και οι προσδοκίες φαίνεται να είναι υψηλές λόγω της πολύ καλής οικονομικής κατάστασης του ομίλου. Χθες, η μετοχή της ΕΛΠΕ έκλεισε με άνοδο 4,9%, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη εννεαμήνου που ανακοινώνονται αύριο τοποθετούν τα ΕBITDA του ομίλου πάνω από 720 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 19% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή