Λουκέτο σήμερα στη Φιλοσοφική λόγω του… πάρτι του «Ρουβίκωνα»

Λουκέτο σήμερα στη Φιλοσοφική λόγω του… πάρτι του «Ρουβίκωνα»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών εσπευσμένα, χθες, αποφάσισε να βάλει λουκέτο σήμερα, με στόχο να αποφύγει τα μέλη του «Ρουβίκωνα» που έχουν προγραμματίσει για το μεσημέρι να κάνουν ρεμπέτικο πάρτι… εγκαινίων για την αίθουσα 516 που έχουν καταλάβει στον 5ο όροφο της Σχολής.

Χθες, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών εκτυλίχθηκαν γεγονότα… που τα έχουμε δει πάμπολλες φορές. Φοιτητές διέκοψαν τη συνεδρίαση και κράτησαν για λίγο όμηρους τους συγκλητικούς, ζητώντας τους να μην καταδικάσουν τον «Ρουβίκωνα». Το ιδιαίτερο στοιχείο ήταν ένα λιποθυμικό επεισόδιο του αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμά Σφηκόπουλου.

Ειδικότερα, αργά χθες το απόγευμα, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής δήλωσε για σήμερα ότι «με συνέπεια στη μέχρι τώρα στάση της σχετικά με την αυθαίρετη παρουσία της “Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας” στη Σχολή και αρνούμενη να αποδεχθεί την εξαγγελθείσα χθες δράση της, ανακοινώνει ότι η Σχολή θα παραμείνει συμβολικά κλειστή».

Ενήμερος ο υπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το πρωί είχε συζητηθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ιδρύματος η σχετική απόφαση, ενώ ενήμερος φέρεται να ήταν και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Ωστόσο, η απόφαση ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα, με στόχο να αποφευχθούν οι αντιδράσεις φοιτητών που δηλώνουν ιδεολογικά προσκείμενοι με την αναρχική συλλογικότητα. Προ ημερών, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» είχαν ανακοινώσει στο Facebook ότι «την Τετάρτη 7/11 στη 13.00 ρεμπέτικο γλέντι ανοίγματος στη Φιλοσοφική Σχολή στην ταράτσα απέναντι από το κυλικείο του 4ου ορόφου από τη φοιτητική ομάδα “Ρουβίκωνα”», απευθύνοντας και σχετική πρόσκληση.

Πριν από δύο εβδομάδες και μετά την αντίδραση ακαδημαϊκών που σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στον χώρο που έχει καταλάβει ο «Ρουβίκωνας» στο κτίριο της Φιλοσοφικής, ηγετικό στέλεχος της αναρχικής ομάδας διεμήνυε με ανάρτησή του στο Facebook ότι «και χίλιες φορές να μας βγάλουν από το στέκι, χίλιες φορές θα ξαναμπούμε».

Χθες, κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού του ΕΚΠΑ για την Επανάσταση του 1821 δεν ήταν λίγοι οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής που ανέφεραν, μιλώντας στην «Κ», τις τραγελαφικές στιγμές που έζησαν στην προσπάθειά τους να στείλουν το μήνυμα στην πολιτεία να προστατεύσει το ίδρυμα. Αλλωστε, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ήδη κάνει έκκληση προς τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης».

Η χθεσινή απόφαση για λουκέτο θεωρήθηκε αναμενόμενη, αλλά δεν είναι ένα μέτρο συγκροτημένου σχεδίου για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων. Αντίστοιχη, άλλωστε, είναι η κατάσταση με τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου –και όχι μόνο του ΕΚΠΑ αλλά και όλων των κεντρικών ΑΕΙ– στις οποίες ουκ ολίγες φορές μειοψηφίες φοιτητών παρευρίσκονται προσπαθώντας να επιβάλουν τις απόψεις τους στους συγκλητικούς.

Διαμαρτυρίες

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΚΠΑ φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στους συγκλητικούς ότι ασχολούνται με ήσσονος σημασίας ζητήματα –σε αυτά ενέταξαν την κατάληψη της αίθουσας 516–, και τους ζήτησαν να μην καταργηθεί το άσυλο. Καθώς οι συγκλητικοί αντέδρασαν, οι φοιτητές απέκλεισαν την πόρτα εξόδου και δεν τους επέτρεπαν να αποχωρήσουν. Μέσα στην ένταση, ο κ. Σφηκόπουλος ένιωσε αδιαθεσία και για λίγο έχασε τις αισθήσεις του. Το επεισόδιο ανησύχησε τους παρισταμένους, ενώ ο πρύτανης κ. Θάνος Δημόπουλος διέκοψε τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Τελικά, ο κ. Σφηκόπουλος πήγε προληπτικά σε νοσοκομείο, χωρίς πάντως η κατάσταση να εμπνέει ανησυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή