Η «πολιορκία» του ΕΚΠΑ και η Επανάσταση του 1821

Η «πολιορκία» του ΕΚΠΑ και η Επανάσταση του 1821

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα λαμπρό πρόγραμμα το εμβληματικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα βάλει το στίγμα του στη συμπλήρωση των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ο προγραμματισμός ήδη άρχισε και χθες ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Θάνος Δημόπουλος μαζί με την 20μελή επιτροπή για τον εορτασμό περιέγραψαν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι εκδηλώσεις. Αλλά… φευ! Ο πρύτανης είχε αφήσει πίσω του μία ακόμη επεισοδιακή συνεδρίαση Συγκλήτου του ΑΕΙ, την οποία διέκοψε μικρή ομάδα φοιτητών, ενώ για σήμερα ο «Ρουβίκωνας» ετοιμάζει ρεμπέτικο πάρτι «επίσημων» εγκαινίων της αίθουσας 516 που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Συνδέονται τα δύο, τελείως αντίθετα, γεγονότα; Επ’ ουδενί! Ωστόσο, η θλιβερή καθημερινότητα των ελληνικών πανεπιστημίων – καταλήψεις από εξωπανεπιστημιακούς, ναρκομανείς έχουν πιάτσα μέσα στο campus των ΑΕΙ ή σε γύρω δρόμους, προβλήματα βίας και παραβατικότητας– στιγματίζει το έργο τους, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να μένει με στρεβλές εντυπώσεις. Το παραδέχονταν πανεπιστημιακοί, χθες, μιλώντας στην «Κ» κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά το 1821. «Ζητήσαμε από την πολιτεία να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες», ανέφερε μιλώντας στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας κ. Μαρία Ευθυμίου. Εως τώρα, τίποτε δεν έχει γίνει. Ας υπενθυμίσουμε ότι πολιτικός υπεύθυνος είναι ο υπουργός Παιδείας, και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Αναφορικά με την επέτειο των 200 χρόνων, όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, «το ΕΚΠΑ προετοιμάζει τη συμβολή του στους εορτασμούς με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της Επανάστασης του 1821. Η συμβολή του ΕΚΠΑ είναι απόρροια της δεσπόζουσας θέσης του πανεπιστημίου μας στον πνευματικό και πολιτιστικό χάρτη της χώρας και με τη συνολική ιστορία και την προσφορά του. Μέσα από συνέδρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας θέλει να τιμήσει την Επανάσταση του 1821 και παράλληλα να συμβάλει στον αναστοχασμό και στη διεύρυνση του διαλόγου για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου». Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν είναι η Επανάσταση του 1821 ως διεθνές γεγονός, η Επανάσταση ως η στιγμή γέννησης του ελληνικού κράτους, το ΕΚΠΑ και η Επανάσταση, το 1821 και τέχνη. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται διεθνή συνέδρια διαλέξεις – ανοιχτά μαθήματα, ερευνητικά προγράμματα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η «πολιορκία» του ΕΚΠΑ και η Επανάσταση του 1821-1

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παρουσίαση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά το 1821.

Κέντρο Μελέτης

Μάλιστα, θα ιδρυθεί Κέντρο Μελέτης της Ελληνικής Επανάστασης, με δεκαετή κατ’ αρχάς διάρκεια, προκειμένου μεταξύ άλλων να αποτελέσει μια κοινή ερευνητική δομή για τη σύγχρονη μελέτη και προβληματισμό σχετικά με το 1821 που πραγματοποιείται συνολικά στην Ελλάδα, να δημιουργήσει έναν ηλεκτρονικό ιστότοπο όπου θα αναρτώνται ειδήσεις (νέες εκδόσεις, άρθρα, συνέδρια, κ.λπ.) από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ιστορία των επαναστάσεων της επίμαχης περιόδου, να εκδίδει αγγλόφωνο ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που να αναδεικνύει την Ελληνική Επανάσταση στο διεθνές πλαίσιό της, καθώς άλλα ανάλογα εγχειρήματα, παρά την ευρύτητα της θεματολογίας τους, την αγνοούν εντελώς. Επίσης στόχος του Κέντρου είναι να διοργανώνει ετήσιες θεματικές εκδηλώσεις προς το ευρύ κοινό. Αυτές μπορούν ενδεχομένως να αναφέρονται στα γεγονότα – ορόσημα εκάστης επαναστατικής χρονιάς μέχρι το 1830, όπως στην καταστροφή της Χίου το 2022, στην έξοδο του Μεσολογγίου το 2026, το 2027 στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και στη διεθνοποίηση της Επανάστασης.

Αναστοχασμός και όχι εγκώμια

«Θέλουμε να αποφύγουμε τον στόμφο των εγκαινίων, να δείξουμε στο κοινό όχι μόνο τα επιτεύγματα αλλά και τα λάθη και τις αντιφάσεις όσων μετείχαν στην Επανάσταση του 1821», ανέφερε ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, μέλος της επιτροπής του ΕΚΠΑ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

«Σας υποσχόμαστε αναστοχασμό και όχι εγκώμια», δήλωσε ο κ. Αλιβιζάτος αναδεικνύοντας ένα ενδιαφέρον στοιχείο: «Ο Πατριάρχης Γρηγόριος είχε καταδικάσει τον Ρήγα Φεραίο και ο Κοραής μισούσε τον Καποδίστρια· πρόκειται για τα αγάλματα στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ».

Το ίδρυμα, μάλιστα, θα απαντήσει και στο ερώτημα για το πόσο ο σημερινός Ελληνας έχει ταυτοτικά στοιχεία επηρεασμένα από την Επανάσταση του 1821. Κατά πολλούς αποτελεί ένα καίριο ερώτημα καθώς είναι συχνή η ενατένιση, ως στοιχείο ταυτότητας, στην ελληνική αρχαιότητα την ίδια στιγμή που υποφωτίζονται η βυζαντινή ιστορία, η τουρκοκρατία και τα χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. «Η μελέτη του 1821 ως ένα πολυπαραγοντικό και πολυεπίπεδο γεγονός, η προβολή της ως ένα μείζον ελληνικό και ευρωπαϊκό φαινόμενο, η επισήμανση της σημασίας της για τη συγκρότηση και την ιστορική διαδρομή του ελληνικού κράτους, αποτελούν ορισμένους από τους στόχους του έργου της Επιτροπής», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Και τόνισε: «Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας θέλει να τιμήσει την Επανάσταση του 1821 και παράλληλα να συμβάλει στον αναστοχασμό και στη διεύρυνση του διαλόγου για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή