«Αδικημένο το Κόκκινο Λιμανάκι»

«Αδικημένο το Κόκκινο Λιμανάκι»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό θέμα διάκρισης της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι σε σχέση με τις υπόλοιπες που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου θέτουν οι κάτοικοι, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καν τις συνέπειες από την πύρινη λαίλαπα. Στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα, το Μάτι χαρακτηρίζεται αγροτικό, ενώ μεγάλο μέρος της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι παραμένει αδιευκρίνιστο. Αμεσο αποτέλεσμα είναι πως κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες δεν μπορούν τώρα να πάρουν άδεια επιδιόρθωσης και πρέπει να περιμένουν τη διευθέτηση της υπόθεσης. Εάν βιάζονται πολύ και απευθυνθούν ξεχωριστά στο δασαρχείο θα πρέπει να περιμένουν… μήνες, με αβέβαιο αποτέλεσμα λόγω της πολυνομίας. Το πιο πιθανό είναι να τους προλάβει η συνολική ρύθμιση της περιοχής. Αναμονή με καμένο σπίτι δεν είναι ό,τι καλύτερο…

«Δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή διάκριση. Και το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι έχουν ακριβώς την ίδια αφετηρία, την αγροτική αποκατάσταση. Το 1929, με δύο πανομοιότυπες πράξεις, ο τότε υπουργός Γεωργίας Αλέξανδρος Παπαναστασίου παραχώρησε κλήρους περί των 100 στρεμμάτων σε 20 Χαλανδραίους και 18 Σπαταναίους αγρότες, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι αντίστοιχα. Εμείς ζητάμε η περιοχή μας να έχει την ίδια τύχη με το Μάτι», λέει στην «Κ» ο κ. Τάκης Κανάκης, πρόεδρος της Ενωσης Οικιστών «Κόκκινο Λιμανάκι». «Η περιοχή μας έχει χαρακτηριστεί από τη δεκαετία του ’80 περιοχή δεύτερης (παραθεριστικής) κατοικίας, με το ΦΕΚ 456Δ του1985», συμπληρώνει ο κ. Κανάκης, αναφερόμενος και σε δικαστικές αποφάσεις (από το 1987) που δικαιώνουν τους κατοίκους που έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.

Τμήμα της αρχικής έκτασης Κόκκινο Λιμανάκι έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης του Δήμου Ραφήνας (2012 και 2017), αλλά σχεδόν 900 στρέμματα, με περίπου 500 κατοικίες, παραμένουν εκτός σχεδίου. Το μεγαλύτερο μέρος έχει «γκριζάρει» σήμερα αναμένοντας χαρακτηρισμό. «Τόσα χρόνια έχουμε υποστεί ιστορίες δασικής τρέλας, με δασικούς χάρτες βιαστικά φτιαγμένους. Η κρεβατοκάμαρα ήταν εντάξει και η κουζίνα… δασική. Τώρα όμως, μετά την καταστροφή δεν υπάρχει υπομονή», λέει στην «Κ» κάτοικος της περιοχής, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για πιθανά σχέδια επιχειρηματικής «αξιοποίησης» της βραχώδους ακτής, με όρο την απομάκρυνση των σημερινών κατοίκων.

«Ο δήμος έχει προτείνει η περιοχή να χαρακτηριστεί οικιστική πύκνωση και έτσι να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Η πρόταση θα αφορά σχεδόν όλα τα σπίτια, εκτός από έναν αριθμό κάτω των 10 που δεν μπορούσαν να ενταχθούν λόγω των νομοθετικών περιορισμών. Γι’ αυτές τις ιδιοκτησίες θα υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή