ΚΥΤ: η υγεία των προσφύγων απειλείται από τις συνθήκες

ΚΥΤ: η υγεία των προσφύγων απειλείται από τις συνθήκες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα απευθύνει η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά. Η επίτροπος και η ομάδα της, που επισκέφθηκαν τα ΚΥΤ από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου 2018, διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων και μεταναστών όχι μόνο βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα ευρωπαϊκά στάνταρ, αλλά, όπως επισημαίνουν σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, καταφανώς καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη.

Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα περιστατικά βίας εναντίον των γυναικών που έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται επίσης τα ασυνόδευτα ανήλικα που δεν έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες κατά την έκθεση. Η επίτροπος καλεί την Ελλάδα να σταματήσει το καθεστώς της «προστατευτικής κράτησης», δηλαδή του εγκλεισμού για τα ανήλικα, μέτρο που εφαρμόζεται συχνά εφόσον δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα φιλοξενεί πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες και ότι πλέον από χώρα διέλευσης προσφύγων και μεταναστών έχει σαφώς καταστεί χώρα προορισμού. Ως εκ τούτου καλεί τις ελληνικές αρχές να οργανώσουν μακρόπνοο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προταθεί ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ωστόσο δεν προκρίθηκε τελικώς. Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζουν σχετικά με όσα καταγράφονται στην έκθεση ότι τα στοιχεία αφορούν τον περασμένο Ιούνιο. «Από τότε, στο πλαίσιο του προγράμματος αποσυμφόρησης, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι που είχαν αντίστοιχο δικαίωμα, έχουν μεταφερθεί σε δομές της ενδοχώρας και πλέον διαβιούν σε συνθήκες παραπάνω από αξιοπρεπείς», τονίζουν. Το υπουργείο συνεχίζει τις προσπάθειές του «παρά τις πασιφανείς αντιξοότητες, οι οποίες αναφέρονται και στην έκθεση», σημειώνουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, πάντως, κινούνται και οι χθεσινές δηλώσεις στη Γενεύη του Charlie Yaxley, εκπροσώπου Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που χαρακτηρίζει άθλιες τις συνθήκες στα ΚΥΤ στη Λέσβο και στη Σάμο και ζητεί την άμεση λήψη μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή