Νέο βλέμμα σε γνωστές εικόνες

Νέο βλέμμα σε γνωστές εικόνες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέοι φωτογράφοι και μια κοινή φωτογραφική έκθεση με τον τίτλο «Ηθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα» παρουσιάζονται από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στο Κολωνάκι. Η ηλικία των δημιουργών, ο ενθουσιασμός τους, το βίωμα και το ειλικρινές ενδιαφέρον τους για ένα θέμα –τα παραδοσιακά έθιμα και τα δρώμενα που επιβιώνουν στην Ελλάδα– που ακούγεται ήδη γνωστό στους λάτρεις της ελληνικής φωτογραφίας, αλλάζουν όλη τη δυναμική της δουλειάς. Την οποία πολύ σωστά αγκάλιασε το Μουσείο Μπενάκη, αποδεχόμενο την πρόταση των Φωτογραφικών Αρχείων του, καθώς ταιριάζει απόλυτα με τη μοναδική λαογραφική συλλογή του και τον κύκλο των εθνογραφικών ενδιαφερόντων του.

Νέο βλέμμα σε γνωστές εικόνες-1

Ολυμπος Καρπάθου. Μεταφορά των προικιών, 2016.

Ο Γιώργος Τατάκης και ο Μιχάλης Παππάς συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα πανηγύρι στο Μεσολόγγι. Βρέθηκαν εκεί επειδή και οι δύο αγαπούν αυτές τις γιορτές, επειδή εκεί διασκεδάζουν και, επιπλέον, μπορούν να φωτογραφίζουν τα θέματα που τους εμπνέουν. Εκείνη την ημέρα δούλεψαν παράλληλα και από τότε άρχισαν να ταξιδεύουν μαζί. Οι εικόνες της έκθεσης είναι, λοιπόν, προϊόν της κοινής προσπάθειάς τους τα τελευταία επτά χρόνια. Και μολονότι κάποιες φορές βλέπουν μέσα από τον φακό της μηχανής τους το ίδιο γεγονός, η ματιά τους είναι προσωπική και διακριτή.

Νέο βλέμμα σε γνωστές εικόνες-2

Βώλακας Δράμας. Πανηγύρι Αγίου Πνεύματος στο Φαλακρό.

Ο Τατάκης δημιουργεί ασπρόμαυρες εικόνες με πολύ προσεγμένη, εσωτερική ισορροπία, που μας φέρνουν στον νου τις φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Μάνου και του Νίκου Οικονομόπουλου. Ο ίδιος αναφέρει στις επιρροές του επίσης τον Γιόζεφ Κουντέλκα, τον μεγάλο δάσκαλο που άλλαξε την αισθητική και τη φιλοσοφία της φωτογραφίας-ντοκουμέντου. Ο Παππάς επιλέγει να φωτογραφίζει έγχρωμα και, μολονότι η σύνθεση του κάδρου μοιάζει τυχαία, το συναίσθημα που εκφράζουν οι εικόνες του είναι πηγαίο και καλοδουλεμένο.

Νέο βλέμμα σε γνωστές εικόνες-3

Λευκάδα. Γιορτή της φακής στην Εγκλουβή.

Το στοιχείο που τους ενώνει είναι η αγάπη τους για τους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς τους, καθώς και η επιθυμία να γνωρίσουν οι ίδιοι –και να μας συστήσουν εκ νέου– την ελληνική επαρχία. Βασική αρχή τους είναι ότι πρωταρχική μέριμνα του φωτογράφου όταν δημιουργεί εικόνες, είναι να αντιλαμβάνεται ό,τι επιδρά στον ψυχισμό του και να μπορεί να μεταδώσει την ευαισθησία του σε κάθε σκηνή που ξεδιπλώνεται μπροστά του. Χάρη στην επιμονή και ταυτόχρονα τη διακριτικότητά τους, οι δύο φωτογράφοι μπήκαν στη ζωή εκείνων που φωτογράφισαν και, αόρατοι πλέον, στο μέσον μιας ομάδας που τους είχε αποδεχθεί, συνέλαβαν στιγμές πραγματικής ζωής.

Στην αίθουσα του μουσείου, δίπλα στις φωτογραφίες ο επισκέπτης μπορεί να δει δύο ενδιαφέροντα εκθέματα: μια πλουμιστή, λαϊκή «περικεφαλαία» από την Κοζάνη και μια γυναικεία φορεσιά από την Κάρπαθο. Τα δάνεισαν στο μουσείο οι ιδιοκτήτες τους, αποδεικνύοντας στην πράξη τη σχέση που τους συνέδεσε με τους φωτογράφους.

Νέο βλέμμα σε γνωστές εικόνες-4

Ολυμπος Καρπάθου. Πάσχα, 2016.

Οι εικόνες που δημιουργούν ο Γιώργος Τατάκης και ο Μιχάλης Παππάς δημοσιεύονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών National Geographic, Leica’s magazines (LFI, M), VICE US κ.ά. Μαζί με άλλους δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει τη συνέργεια Reflex Photographers και την ψηφιακή πλατφόρμα pculiar.com, η οποία είναι ένας λεπτομερής και κατατοπιστικότατος διαδικτυακός οδηγός για έθιμα και δρώμενα όπως αυτά που φωτογραφίζουν, προτρέποντάς μας σε ένα ταξίδι ουσιαστικής γνωριμίας.

​​«Ηθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα», έως 13/1/19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή