«Πάγωσαν» οι συζητήσεις δανειστών – Αθήνας για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

«Πάγωσαν» οι συζητήσεις δανειστών – Αθήνας για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκέμβριο θα συνεχισθούν οι επαφές πιστωτών – κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, έχουν «παγώσει», καθώς δεν πέρασε από τα τεχνικά κλιμάκια η σχετική πρόταση. Τα τεχνικά κλιμάκια διεμήνυσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κυβέρνηση ότι στην παρούσα φάση δεν προκύπτει ανάγκη θέσπισης νέας έκτακτης ρύθμισης, τη στιγμή μάλιστα που η ροή των εσόδων προς τα ταμεία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν όπως επίσης και στην εφορία. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν εισπραχθεί στο πρώτο οκτάμηνο του έτους περί τα 4 δισ. ευρώ από τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροοφειλέτες και όσοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικές κατασχέσεις και δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, εκτός εάν καρποφορήσουν οι συζητήσεις του Δεκεμβρίου.

Τι προβλεπόταν

Το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση αφορούσε μια νέα έκτακτη ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού.

Η ρύθμιση θα λειτουργούσε στα πρότυπα του εξωδικαστικού και ο αριθμός των δόσεων θα ήταν ανάλογα με το ύψος της οφειλής του οφειλέτη, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμη και για 120 δόσεις. Ελάχιστη μηνιαία δόση θα ήταν τα 50 ευρώ.

Η ένταξη των μικροοφειλετών σε αυτή είχε ως προϋπόθεση την εξόφληση ή τη ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Πάντως από τους ελέγχους των στοιχείων σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό φαίνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια έμειναν ικανοποιημένα από την αύξηση του ρυθμού διεκπεραίωσης των υποθέσεων αυτών. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που τους παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι:

• Επιχειρήσεις: Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.771 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 92 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες και προμηθευτές.

• Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.848 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 648 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

• Αγρότες: Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 207 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), και εξ αυτών ήδη 74 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που σχεδιάζονται, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για μια νέα ρύθμιση διαφορετική από αυτήν που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση με τους πιστωτές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή