Αλλαξε… ρότα η ιστιοπλοΐα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικές αλλαγές για την ιστιοπλοΐα των Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος. Τα Φιν, το οποίο βρίσκεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα από το 1952, και τα 470 ανδρών – γυναικών μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ολυμπιακής ιστορίας μπροστά στην επιθυμία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την εξισορρόπηση του αριθμού συμμετοχών των γυναικών με αυτόν των ανδρών. Στο πρόγραμμα μπήκαν η ανοικτή θάλασσα και το Kite. Η ομοσπονδία, πιεζόμενη από αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, αναγκάστηκε να υποχρεώσει τους κατασκευαστές συγκεκριμένων κατηγοριών σκαφών να δώσουν το δικαίωμα παραγωγής και σε άλλους για να σταματήσει το μονοπώλιο.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά τους Ολυμπιακούς του 2020. Το 2024, στο Παρίσι, οι ιστιοπλόοι θα αγωνιστούν στα RSX (ανδρών – γυναικών), στα Λέιζερ Στάνταρντ και στα Λέιζερ Ράντιαλ, με την προϋπόθεση ότι σε αυτές τις κατηγορίες θα σταματήσει να υπάρχει μονοπώλιο στην κατασκευή. Στο ολυμπιακό πρόγραμμα θα παραμείνουν τα Νάκρα 17 (μεικτό), τα 49άρια στους άνδρες και για τις γυναίκες θα προστεθούν τα 49άρια FX. Οι νέες κατηγορίες θα είναι μεικτές (ένας άνδρας, μία γυναίκα). Πρόκειται για το μεικτό Kite, ένα σκάφος (Dinghy) με δύο ιστιοπλόους και άλλο ένα (Keelboat) πάλι με δύο άτομα για την ανοικτή θάλασσα.

Τα Φιν, μία κατηγορία όπου διακρίθηκαν θρύλοι του αθλήματος όπως ο Μπεν Εϊνσλι, έφυγαν από τους Ολυμπιακούς. Το ίδιο και τα 470 ανδρών και γυναικών, όπου η χώρα μας είχε πολλές διακρίσεις (χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με τις Μπεκατώρου – Τσουλφά, χάλκινο με τους Μάντη – Καγιαλή κ.ά.). Η παγκόσμια ομοσπονδία υπάκουσε στις αποφάσεις της ΔΟΕ, η οποία, εκτός από τον ίδιο αριθμό ανδρών – γυναικών, επιθυμεί στους Αγώνες του μέλλοντος να υπάρχουν θεαματικά αθλήματα που προσελκύουν τη νεολαία (π.χ. Kite) και τους χορηγούς (π.χ. ανοικτή θάλασσα). Υπακούοντας στις… διεθνείς τάσεις, και πριν βγουν οι αποφάσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας, η νέα γενιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας (σε 420 και 470) έχει αρχίσει να σχηματίζει μεικτά πληρώματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη διοργάνωση του «Ιστιοπλοϊκού Μαραθωνίου» πρωταγωνίστησαν τα μεικτά πληρώματα των 420.

Ανάμεσα στα άλλα μεικτά πληρώματα που προετοιμάζονται είναι το δίδυμο των Μούγιου – Παπαδοπούλου. Ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης της κωπηλασίας και η «χάλκινη» ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας έχουν κάνει «ζευγάρι» με στόχο τη διεκδίκηση της συμμετοχής στη διοργάνωση του 2024. «Εχουμε αρχίσει την προετοιμασία. Οι δύο από τις μεικτές κατηγορίες μας ενδιαφέρουν», μας είπε ο Δημήτρης Μούγιος και η Σοφία Παπαδοπούλου, πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να είμαστε καθημερινά στο νερό. Θέλουμε να γνωριστούμε καλύτερα και το μέλλον θα δείξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή