Ο Δήκτης (07/11/18)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο γραμμές για την πρώτη κατοικία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης (φωτ.) «ενταφίασε» χθες τον νόμο Κατσέλη και τα σχέδια επέκτασης της ισχύος των διατάξεών του για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση αναζητεί ένα νέο πλαίσιο προστασίας, αλλά κυρίως έδωσε έμφαση σε ρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ζήτησε από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ. Με την κίνηση αυτή, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, ο κ. Φλαμπουράρης, αρμόδιος από την πλευρά της κυβέρνησης για την εποπτεία των τραπεζών, άφησε να εννοηθεί πως επιδιώκει προστασία πρώτης κατοικίας αξίας έως 250.000 ευρώ, χωρίς άλλα κριτήρια. Ο κ. Δραγασάκης, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί. Και δεν είναι ο μόνος στην κυβέρνηση…

Κίνδυνος ύφεσης στην Ιταλία, προειδοποεί η Citigroup

Για τον κίνδυνο να βρεθεί σε ύφεση η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης προειδοποιεί η Citigroup. Η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ιταλίας μειώθηκε έντονα τον Οκτώβριο, με τον σύνθετο δείκτη PMI να σημειώνει βουτιά στις 49,3 από 52,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Σε αυτά τα επίπεδα, ο δείκτης ιστορικά τείνει να δείχνει ότι το ΑΕΠ μίας οικονομίας θα κινηθεί πτωτικά, με πτώση 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Ετσι, με δεδομένο ότι στο γ΄ τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν μηδενική, η πρόβλεψή της για ελαφρώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το πρώτο του 2019 τίθεται εν αμφιβόλω.

Μπαινοβγαίνουν επαγγέλματα από τη νέα λίστα για τα POS

Μπαίνουν και βγαίνουν επαγγέλματα από τη λίστα με τους υπόχρεους εγκατάστασης μηχανημάτων POS. Αν και η απόφαση θα έπρεπε να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα, στο οικονομικό επιτελείο καταγράφονται διαφοροποιήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η δημοσιοποίηση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών έχουν εξετασθεί διάφορα σενάρια για το ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να μπουν ακόμα και στα ταξί.

Οι «πράσινοι» στόχοι των ΕΛΠΕ

Ο όμιλος των ΕΛΠΕ υιοθετεί τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προωθεί δυναμικά τον ενεργειακό μετασχηματισμό, επεσήμανε ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος (φωτ.), γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ. Σε ομιλία του στο συνέδριο Athens Investment Forum 2018, με θέμα «Ο ρόλος των ελληνικών επιχειρήσεων στη μελλοντική ανάπτυξη», ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή πετρελαϊκή βιομηχανία ήδη σχεδιάζει τη μετάβαση στη νέα οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στοχεύοντας τόσο στη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των διυλιστηρίων όσο και στη σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από πρώτες ύλες χαμηλού ή και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Αναβολή εκδίκασης λόγω… ανακαίνισης

Μια ανακαίνιση γραφείων στάθηκε αρκετή για να αναβάλει, για πολλοστή φορά, μια υπόθεση που «σέρνεται» στα δικαστήρια επί 30 χρόνια. Ο λόγος για τη διεκδικούμενη από το ελληνικό Δημόσιο έκταση των παλιών Λατομείων στο Παλαιό Ψυχικό, η οποία ανήκει στην Κέκροψ. Χθες, ήταν προγραμματισμένη η εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, μετά την ανάκληση από τον Αρειο Πάγο της αρχικής απόφασης του Εφετείου, η οποία είχε επιδικάσει την έκταση στο Δημόσιο. Εν τέλει, η εκδίκαση ανεβλήθη για τις 4 Δεκεμβρίου, επειδή, όπως ανέφερε στο δικαστήριο η εκπρόσωπος του Δημοσίου, δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμαστεί, λόγω απώλειας των σχετικών φακέλων της υπόθεσης. Η δε απώλεια αποδόθηκε σε εργασίες ανακαίνισης των σχετικών γραφείων… Αλλη μία «καινοτομία» του αθάνατου ελληνικού Δημοσίου, που δεν απαντάται σε κανένα ευνομούμενο κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή