Πόσο «οχυρωμένοι» είμαστε για την εκδήλωση τσουνάμι;

Πόσο «οχυρωμένοι» είμαστε για την εκδήλωση τσουνάμι;

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ξαφνικά, ο ήχος της σειρήνας ξεσηκώνει τη γειτονιά. Το πρώτο κύμα που στέλνει ένα τσουνάμι πλησιάζει στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου. Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ποιες θα ήταν οι πρώτες μας κινήσεις; Τι γνωρίζουμε για το φυσικό αυτό φαινόμενο;

Την παραπάνω υπόθεση έκανε ο μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Δημήτρης Μπανούσης, επιχειρώντας να διερευνήσει τον βαθμό ενημέρωσης των πολιτών –αλλά και εντέλει προετοιμασίας της πόλης– σε περίπτωση εκδήλωσης ενός φυσικού κινδύνου. Γιατί στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου; Γιατί εντός των ορίων του ή σε άμεση γειτνίαση με αυτόν χωροθετούνται δυναμικοί πόλοι υπερτοπικής σημασίας (από το ΚΠΙΣΝ, μέχρι τη Μαρίνα Φλοίσβου και το κλειστό γυμναστήριο Τάε Κβο Ντο) και γιατί ως παράκτιος δήμος είναι αντιμέτωπος με τον ιδιαίτερο, αλλά υπαρκτό κίνδυνο ενός τσουνάμι.

Τι είναι το τσουνάμι

Σύμφωνα με τη δειγματοληπτική έρευνα σε δείγμα 111 πολιτών μέσω ερωτηματολογίου, οι περισσότεροι κάτοικοι του Π. Φαλήρου δεν ανησυχούν τόσο για την εκδήλωση τσουνάμι. Ο φυσικός κίνδυνος που για τους ίδιους απειλεί περισσότερο την περιοχή τους είναι ο σεισμός (64%), ενώ ακολουθούν η πλημμύρα (40,5%) και η αστική πυρκαγιά (12,6%). Στην ερώτηση εάν γνωρίζουν τι είναι το τσουνάμι, οι περισσότεροι απάντησαν καταφατικά, χωρίς ωστόσο στη συνέχεια να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν την απάντησή τους με κάποιον ορισμό. Πάντως, από όσους απάντησαν ότι γνωρίζουν τι είναι το τσουνάμι, το 28,4% έμαθε γι’ αυτό από ταινίες ή ντοκιμαντέρ, το 24,8% από προσωπική έρευνα, ενώ το 22,9% από τα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δοθείσα απάντηση «από ενημερωτική καμπάνια δημοσίων αρχών» επελέγη μόνο από έναν πολίτη.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν την εκδήλωση μιας φυσικής καταστροφής, οι περισσότεροι πολίτες (60,4%) καταφεύγουν στο smartphone τους για να ενημερωθούν. Λιγότεροι είναι εκείνοι που ανοίγουν την τηλεόραση (18%) και ακόμα λιγότεροι εκείνοι που θα επιλέξουν το ραδιόφωνο (1,8%). Στο ποια θεωρούν ότι είναι η αρμόδια αρχή για να τους προειδοποιήσει σε περίπτωση κινδύνου, οι περισσότεροι απαντούν ο δήμος (47,7%), ενώ ακολουθούν οι Αρχές (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Λιμενικό 30,6%), η Περιφέρεια (15,3%) και η κεντρική διοίκηση (2,7%). Η πλειονότητα υποστηρίζει ότι το προειδοποιητικό σήμα θα διαδοθεί με σειρήνα (75,7%) ή με ηχογραφημένη εκ των προτέρων λεκτική προειδοποίηση (15,3%).

Εάν δινόταν η εντολή για εκκένωση, το 60% θα απομακρυνόταν από την περιοχή με αυτοκίνητο, ενώ ένα 22,7% θα επέλεγε τα πόδια. Οι περισσότεροι (37,8%) θεωρούν ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του σήματος προειδοποίησης για τσουνάμι και του πρώτου κύματος είναι 10-30 λεπτά, ενώ το 20,7% θεωρεί ότι έχει λιγότερο χρόνο: έως 10 λεπτά. Πάντως, η κίνηση στους δρόμους θεωρείται από τους περισσότερους ότι θα εμποδίσει την απομάκρυνσή τους από την περιοχή (44,1%), ενώ εμπόδιο θα είναι και ο πανικός (20,7%). Αρκετοί, πάντως, το 18,9%, δηλώνουν ότι δεν θα ήξεραν πού να πάνε.

Σε κάθε περίπτωση, το 57,7% θεωρεί ότι δεν υπάρχει σύστημα προειδοποίησης των πολιτών, ενώ το 74,5% δηλώνει ότι έχει μικρό βαθμό εμπιστοσύνης για τα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων των αρμόδιων αρχών. Εάν είχαν κάτι να προτείνουν, αυτό θα ήταν η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με την προετοιμασία και αντίδραση σε φυσικές καταστροφές (62,7%) και η ανάπτυξη ή βελτίωση του συστήματος προειδοποίησης (61,8%). Οι υπόλοιπες προτάσεις είναι η σήμανση των διαδρομών εκκένωσης (52,7%), η προσομοίωση εκκένωσης (48,2%) και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες σχετικές με την Πολιτική Προστασία (40,9%). «Εχει ενδιαφέρον ότι οι πολίτες δεν ζητούν υποδομές, δεν ζητούν δομικά στοιχεία», σχολιάζει ο κ. Μπανούσης. «Αυτό που ζητούν είναι περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση. Συμμετοχή στις διαδικασίες Πολιτικής Προστασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή