Γιατί κόβουν τις συντάξεις;

Γιατί κόβουν τις συντάξεις;

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πληρωμές του κράτους για συντάξεις είναι υψηλότερες σήμερα από εκείνες που προέκυψαν μετά τις περικοπές του 2012, την κατάργηση των οποίων ζήτησε, πριν από μερικά χρόνια, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, το 2011 πληρώθηκαν 25,1 δισ., ποσό που μειώθηκε στα περίπου 24 δισ. κατά τα έτη 2012-2016 και ανήλθε στα 29 δισ. την τελευταία διετία. Αναγόμενο το ποσό αυτό στο σύνολο του ΑΕΠ, μας δίνει ποσοστό 16,1%. Θα έχετε ακούσει να το αναφέρει ο αρμόδιος για το σύστημα συντάξεων υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, που έγινε διάσημος όταν διηγήθηκε τηλεοπτικώς πως οι καταστηματάρχες σπεύδουν και τον επαινούν για τις αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου προς όφελός τους.

Ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ορίσει το ποσοστό 16,2% ως το ανώτατο όριο δαπάνης για τις συντάξεις. Επομένως, συμπληρώνει ο ίδιος, δεν μπορεί οι σύμβουλοι να ζητούν από την κυβέρνηση να πληρώσει τα «αναδρομικά», αφού αν συμβεί αυτό, η δαπάνη θα περάσει το ως άνω όριο που το ίδιο δικαστήριο έχει ορίσει. Ο γνωστός νομικός έχει διακριθεί επαγγελματικώς στον χειρισμό συνδικαλιστικών υποθέσεων. Δεν μπορώ λοιπόν να υποθέσω ότι επιθυμεί να διακριθεί ως δοκησίσοφος υπουργός. Επομένως δεν εννοεί όσα λέει, μάλλον. Τότε γιατί τα λέει;

Πιθανόν επειδή τελεί σε πανικό; Σίγουρα όμως γνωρίζει ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί, με τους Eυρωπαίους και όσους ακόμη δεν έχουν χάσει πλήρως τα λογικά τους στη χώρα, είναι να μειωθεί εντυπωσιακά το ποσοστό των κρατικών δαπανών προς τις συντάξεις. Πρόκειται για τα ποσά που δεν εισπράττονται ως συμμετοχή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στη λειτουργία του ασφαλιστικού. Αλλά για τα ποσά που μεταβιβάζονται από τους άμεσους και έμμεσους φόρους των πολιτών και των επιχειρήσεων, προς τους συνταξιούχους. Η αναλογία αυτή ήταν μεγαλύτερη από 10% και τώρα οδεύει προς το 8%. Αλλά στα κράτη της Ευρωζώνης είναι περίπου στο 3%. Δηλαδή εκεί που πρέπει να πάει και το δικό μας!

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο κόπηκαν, κόβονται και θα ξανακοπούν –τον επόμενο μήνα– οι συντάξεις των απομάχων της εργασίας. Είναι αδύνατον για ένα κράτος να έχει τριπλάσιο κόστος συγκριτικά προς τα άλλα κράτη χωρίς αυτό να έχει ακραίες αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας και στην αντιδημοκρατική ανισότητα μεταξύ των πολιτών.

Ακόμη μία σκέψη: συγκρίνουμε τα πάντα με το επίπεδο που είχαμε πιάσει, στις συντάξεις, τους μισθούς και γενικότερα, το 2009. Μήπως πρέπει να κοιτάμε αν φτάσαμε ώς εκεί με ομαλό τρόπο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή