Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς το κλίμα επηρεάστηκε ευνοϊκά από τα αποτελέσματα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη. Οι δε προβλέψεις ότι θα υπάρξουν πολιτικές διαμάχες μεταξύ της Γερουσίας, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί και της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, επηρέασαν δυσμενώς το δολάριο.

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» διεθνών νομισμάτων υποχώρησε χθες κατά 0,31%, ενώ το ευρώ ειδικά ενισχύθηκε προς το δολάριο κατά 0,24% στο 1,1453 δολ. Λίγοι, πάντως, είναι οι αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν ότι θα ανακληθούν μέτρα, όπως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές, καθώς και η χαλάρωση των ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η προσδοκία αυτή συνέβαλε στην εκδήλωση ζωηρού αγοραστικού ενδιαφέροντος στη Γουόλ Στριτ χθες, με την προσοχή να στρέφεται κυρίως στις μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσιών υγείας. Πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν άνοδο κατά 1,77% και 1,79%, αντιστοίχως. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ένα διχασμένο Κογκρέσο πιθανολογείται ότι θα δημιουργεί προσκόμματα σε μία νέα δέσμη μέτρων για φορολογικές ελαφρύνσεις και μία περαιτέρω απορρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αυτοί οι δυο παράγοντες έχουν συμβάλει σημαντικά στη δυναμική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στη Γηραιά Ηπειρο τα χρηματιστήρια έκλεισαν με ζωηρή άνοδο χάρις και στην ευνοϊκή ρύθμιση για τις ισπανικές τράπεζες και τις υψηλές αποδόσεις των επιχειρήσεων.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,06%, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης MSCI με άνοδο 0,43%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 1,09%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 1,24%, στη Φρανκφούρτη o DAX με 0,83%, στο Μιλάνο o FTSE MIB με 1,42% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με 1,99%. Το κλείσιμο του ΙΒΕΧ ήταν το υψηλότερο από την 10η Οκτωβρίου χάρις στη ρύθμιση για τις τράπεζες.

Επίσης, θετικά συνέβαλαν και οι βελτιωμένες προβλέψεις ευρωπαϊκών ομίλων όπως οι Scout24, Ahold και Vestas, των οποίων οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν από 6,2% έως 7,6%. Η δε μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων της εταιρείας ιδιωτικής αστυνομίας, G4S, προκάλεσε κάμψη της τιμής της μετοχής της κατά σχεδόν 18% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή