Γερμανία: Διάψευση για παραίτηση Ζεεχόφερ

Γερμανία: Διάψευση για παραίτηση Ζεεχόφερ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ διέψευσε χθες πληροφορίες του γερμανικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαυαρία, σκοπεύει να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ηγεσία του CSU, ενδεχομένως δε και από το υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως, η δραστική υποχώρηση των ποσοστών του βαυαρικού κόμματος στις περιφερειακές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου έχει θορυβήσει τα στελέχη του, όπως φάνηκε από την ασυνήθιστη επίθεση που εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο προερχόμενος από το CSU ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ εναντίον διευθυντικών στελεχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Σόιερ υποστήριξε ότι το εκλογικό ράπισμα οφείλεται εν μέρει στην οργή των ψηφοφόρων για την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να επιβάλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναβαθμίσουν με δικό τους κόστος τα ρυπογόνα οχήματα, τα οποία κινδυνεύουν σύντομα να αποκλειστούν από πολλές πόλεις.

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ αναφέρει ότι ο Ζεεχόφερ δεν εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο παραίτησης από το κόμμα, αλλά και από το υπουργείο, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της συγκυβέρνησης. «Πρόκειται για μυθεύματα», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός, αν και οι συνεργάτες του σημείωσαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα επίκεινται κάποιου τύπου ανακοινώσεις.

Πολιτική ανανέωση

Το CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) διατηρεί την πρωθυπουργία της Βαυαρίας, υποχρεώνεται όμως να συγκυβερνήσει με το κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, σε ένα κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να ορκιστεί τη Δευτέρα. Το γεγονός ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση της Βαυαρίας δεν ενταφιάζει τις αναζητήσεις για πολιτική ανανέωση, όπως το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες διατήρησαν την πρωθυπουργία της Εσσης μετά την πύρρειο νίκη της 28ης Οκτωβρίου δεν απέτρεψε τις πολιτικές εξελίξεις στο CDU.

To μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού κινείται από τις 29 Οκτωβρίου στον αστερισμό της επιλογής νέας ηγεσίας, μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Χθες ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή η 56χρονη γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ. Η θεωρούμενη ως εκλεκτή της καγκελαρίου για τη διαδοχή επαίνεσε τα επιτεύγματα της εποχής Μέρκελ, αλλά μίλησε για την ανάγκη να γραφτεί ένα «νέο κεφάλαιο». «Ξέρω πώς κατακτά κανείς την εξουσία και πώς την υπερασπίζεται», δήλωσε η Κραμπ – Καρενμπάουερ, σε μια υπόμνηση της σταδιοδρομίας της ως πρωθυπουργού στο κρατίδιο Σαρ. Οι βασικοί αντίπαλοί της Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν έχουν με το μέρος τους επιχειρηματικούς κύκλους, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν συγκρίσιμη εκλογική εμπειρία και χωρίς να έχουν περάσει τους τελευταίους έξι μήνες περιοδεύοντας στη χώρα και συνομιλώντας με τοπικές οργανώσεις των Χριστιανοδημοκρατών, όπως η Κραμπ – Κάρενμπαουερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή