Ικανοποίηση στην Αγκυρα για την κίνηση των ΗΠΑ

Ικανοποίηση στην Αγκυρα για την κίνηση των ΗΠΑ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκρατημένη ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αγκυρα την απόφαση των ΗΠΑ να προσφέρει αμοιβή αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους δώσουν πληροφορίες για τον εντοπισμό τριών ανώτατων ηγετικών στελεχών της κουρδικής αποσχιστικής οργάνωσης ΡΚΚ. Στη σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλωσορίζει μεν την αμερικανική απόφαση, καλεί ωστόσο την Ουάσιγκτον «να υποστηρίξει αυτό το βήμα με ανάλογες πράξεις στη Συρία και στο Ιράκ, αναφορικά με την πάλη εναντίον του ΡΚΚ και των παραφυάδων του».

Το ΡΚΚ είναι ένοπλη οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Η τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ παραπέμπει στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που δρα στη Βόρεια Συρία και αποτελεί σύμμαχο της Δύσης στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η YPG και το κουρδικό πολιτικό κόμμα PYD, που τη στηρίζει, έχουν ιδεολογική συγγένεια με το ΡΚΚ, αλλά λειτουργούν ανεξάρτητα από αυτό.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «λένε ότι κάνουν διάκριση ανάμεσα στην YPG και στο ΡΚΚ, αλλά δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν με αυτό. Είναι μια κίνηση (η επικήρυξη των τριών στελεχών του ΡΚΚ) που έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Αν την ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, θα την αντιμετωπίσουμε θετικά, αλλά, εάν πρόκειται για προσπάθεια συγκάλυψης της σχέσης του ΡΚΚ με την YPG, αυτό θα αποκαλυφθεί μέσα σε λίγες ημέρες».

Το βράδυ της Τρίτης, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι προσφέρεται αμοιβή συνολικά 12 εκατ. δολαρίων σε όσους δώσουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των Μουράτ Καραγιλάν, Τζεμίλ Μπαγίκ και Ντουράν Καλκάν. Οι δύο πρώτοι θεωρούνται οι de facto ηγέτες του ΡΚΚ ύστερα από τη φυλάκιση του ιδρυτή του Αμπουτλάχ Οτσαλάν, το 1999. Πιστεύεται ότι βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, όπου το ΡΚΚ διατηρεί βάσεις στα μετόπισθεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή