ΗΠΑ: Νομοθετικά προσκόμματα για την κυβέρνηση

ΗΠΑ: Νομοθετικά προσκόμματα για την κυβέρνηση

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σοβαρούς περιορισμούς θα αντιμετωπίσει η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την εκλογική νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που προσέφερε τον έλεγχο του οργάνου στην αντιπολίτευση.

Παρότι η διεύρυνση της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία εγγυάται ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν απειλείται με ενστάσεις για τον διορισμό των δύο νέων μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, των Νιλ Γκόρσατς και Μπρετ Κάβανο, η νέα σύνθεση της Βουλής, που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Ιανουαρίου 2019, δημιουργεί σειρά προβλημάτων στον Λευκό Οίκο.

Σημαντικότερο πρόβλημα για τον Τραμπ είναι η επικείμενη –μετά το νέο έτος– εναλλαγή στα προεδρεία των επιτροπών της Βουλής. Οι επιτροπές αυτές θα έχουν τη δυνατότητα, υπό την ηγεσία Δημοκρατικών βουλευτών, να απαιτήσουν από τον πρόεδρο τη δημοσίευση των φορολογικών του δηλώσεων και τη διενέργεια κοινοβουλευτικών ερευνών για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της προεδρίας και των επιχειρήσεων του προέδρου και των οικείων του. Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί μπορούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ για σχέσεις μεταξύ προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Ρωσίας το 2016.

Παρατηρητές των πολιτικών πραγμάτων της Ουάσιγκτον υπενθυμίζουν ότι ο προαλειφόμενος για πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, βουλευτής Τζέρολντ Νέιντλερ έχει δεχθεί τα προσωπικά πυρά του Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο να τον έχει αποκαλέσει «διαβόητο απατεώνα», ενώ ο βουλευτής Ανταμ Σιφ, θεωρούμενος ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Αντικατασκοπείας, έχει χαρακτηρισθεί «άπλυτος» από τον Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται τώρα σε θέση να ανασχέσουν το νομοθετικό έργο του Λευκού Οίκου και να επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της αμερικανικής διπλωματίας, σκληραίνοντας τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Σαουδική Αραβία, στη Ρωσία και στη Βόρεια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή