Μνημόνιο για την ασφάλεια υπέγραψαν Κύπρος – ΗΠΑ

Μνημόνιο για την ασφάλεια υπέγραψαν Κύπρος – ΗΠΑ

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μάικ Πομπέο και Νίκος Χριστοδουλίδης, στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέγραψε, μάλιστα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία Γουές Μίτσελ, κοινή δήλωση προθέσεων για αύξηση της συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της θαλάσσιας και συνοριακής ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Οπως είπε χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, από την πλευρά του κ. Πομπέο επαναλήφθηκε η πάγια αμερικανική πολιτική για τους πόρους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες επανένωσης του νησιού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας «που θα είχε οφέλη για όλους τους Κυπρίους». Ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε και με τον Φράνσις Φάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για ζητήματα Ενέργειας, με τον οποίο μίλησαν για την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής φυσικών πόρων και για την Ευρώπη.

Οι επαφές του κ. Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των προγραμματισμένων εργασιών γεώτρησης της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή