Φώφη Γεννηματά: Πρώτο θύμα, ο λαϊκός κλήρος

Φώφη Γεννηματά: Πρώτο θύμα, ο λαϊκός κλήρος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διμέτωπη επίθεση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία έκανε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο για την οριοθέτηση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χθες, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κ.Ο. του κόμματός της, εστίασε στην «προστασία» του «λαϊκού κλήρου», που βρισκόταν ούτως ή άλλως στον πυρήνα των δηλώσεων όλων των στελεχών του κόμματος. Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά σημείωσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους με το βλέμμα στις εκλογές, με αποτέλεσμα αντί να λύνονται προβλήματα, να δημιουργούνται περισσότερα. «Ηδη πρώτο θύμα είναι ο λαϊκός κλήρος», υπογράμμισε, ταυτίζοντας στο ζήτημα αυτό «Τσίπρα – Μητσοτάκη και Καμμένο», που, όπως είπε, «πάνε μαζί». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του κόμματος, που μεταξύ άλλων σημείωνε πως η κοινή πρόταση Τσίπρα – Ιερωνύμου δημιουργεί «δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες (σ.σ.: των κληρικών) για το μέλλον τους, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει», προσθέτοντας πως «ο απλός παπάς, που στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό μας αυτή την εποχή της κρίσης, αξίζει σεβασμού». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που χαρακτήρισε (στο iefimerida) εύλογη την ανησυχία των έγγαμων κληρικών, καθώς «θέλουν να υπάρχει νομική και οικονομική ασφάλεια, βεβαιότητα και διαφάνεια ως προς τον μισθό με τον οποίο ζουν».

Τα παραπάνω σημειώθηκαν ενώ ήταν ήδη προγραμματισμένη άτυπη Κοινοβουλευτική Ομάδα για το άλλο μείζον θέμα των ημερών, τη συνταγματική αναθεώρηση. Η συνεδρίαση, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και ακούστηκαν οι φωνές των βουλευτών, κατέληξε στην κοινή συνισταμένη πως το ΚΙΝΑΛ θα προσέλθει κανονικά στον διάλογο με τις προτάσεις του, που έχουν ήδη διαμορφωθεί από το ιδρυτικό του συνέδριο και καλύπτουν όλο τα φάσμα της επικείμενης διαδικασίας. Η συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ στον διάλογο κρίθηκε από το σύνολο της Κ.Ο. «απαραίτητη», στη λογική πως «μόνο με αυτόν τον τρόπο δεν θα αφήσουμε χώρο στον κ. Τσίπρα να παίξει προεκλογικά παιχνίδια» αλλά και να εμφανιστεί «ως αυτόκλητος εκπρόσωπος του προοδευτικού μετώπου».

Στην κορυφή της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου πάρθηκαν σαφείς αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ., των οποίων, με διαφορετική μεν προσέγγιση και διαδικασία, οι προτάσεις καταλήγουν στην προσφυγή στον λαό για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Το ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προτείνει αν δεν ολοκληρωθούν κατά τα προβλεπόμενα οι δύο πρώτες ψηφοφορίες και δεν εκλεγεί τελικά ΠτΔ, την ετυμηγορία να την έχει ξανά η Βουλή με 160 ψήφους. Ο λόγος, σημειώνουν κομματικές πηγές, είναι πως διαφορετικά οδηγούμαστε σε δυαρχικό σύστημα και αλλοίωση της Προεδρευομένης Δημοκρατίας. Οσον αφορά τις αρμοδιότητες, στη Χαρ. Τρικούπη εμμένουν στην πρότασή τους για «λελογισμένη αύξηση» των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, όπως είχε προταθεί εξαρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή