Μικρότερη ανάπτυξη για το 2019 «βλέπει» η Κομισιόν

Μικρότερη ανάπτυξη για το 2019 «βλέπει» η Κομισιόν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αναθεωρημένη προς τα κάτω είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που είδαν σήμερα το φως τη δημοσιότητας η Επιτροπή εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με σταθερό ρυθμό 2% του ΑΕΠ αναθεωρημένη προς τα κάτω σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης, που ήθελαν να αναπτύσσεται κατά 2,3% του ΑΕΠ.

Συγχρόνως και άλλα βασικά νούμερα ενδεικτικά της ελληνικής οικονομίας σημειώνουν σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα, εκτός από την ανάπτυξη, η πρόβλεψη για τις συνολικές επενδύσεις έπεσε από +10 μονάδες που υπολογιζόταν ότι θα φτάσει από το 2017 στις σημερινές προβλέψεις για επενδύσεις, που σημειώνουν μείωση -2,1 σε σχέση με το 2017.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, οι προβλέψεις της Επιτροπής είναι και αυτές αρνητικές, αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 182,5% του ΑΕΠ έναντι του 177,8 που ήταν στις εαρινές προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις -κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη, η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η πρόβλεψή της βασίζεται στην υπόθεση μη αλλαγής δημοσιονομικής πολιτικής το 2019 και το 2020.

«Από αυτό αναμένεται να προκύψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9% του ΑΕΠ για το 2019, τονίζει η Επιτροπή και προσθέτει τα εξής: «Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται ότι το τελικό πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματική ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη και θα μπορούσε να φτάσει το 2,3% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής».

Σε επανειλημένες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί για το κατά πόσο υπολογίζονται οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας όσον αφορά την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων του 2012, ο Επίτροπος επανέλαβε αρκετές φορές την ίδια απάντηση «ότι εργαζόμαστε στο σενάριο στο οποίο δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή πολιτικών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν προσμετρηθεί και θα γίνει όταν είναι τελικές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή