Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν και υπό άκρα μυστικότητα γινόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα η επεξεργασία του «προσυμφώνου» που παρουσιάστηκε προχθές το απόγευμα από τους κ. Αλέξη Τσίπρα και Ιερώνυμο. Το γεγονός ότι πρόκειται εξ ορισμού για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, με πολλές πτυχές και παραμέτρους, οδήγησε τις διεργασίες αυτές να γίνονται υπό την εποπτεία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, ώστε και οι δύο πλευρές να έχουν πλήρη εικόνα σε επίπεδο κορυφής.

Ενδεικτικό της προεργασίας που έγινε μέχρι να καταλήξουμε στις ανακοινώσεις είναι πως είχαν συσταθεί και από τις δύο πλευρές «ειδικές επιτροπές» που επεξεργάζονταν κομμάτι – κομμάτι τα ζητήματα, τα οποία ακολούθως έθετε η μια πλευρά υπ’ όψιν της άλλης. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η πλευρά του Αρχιεπισκόπου αποδείχθηκε σε πολλά ζητήματα αν όχι σκληρή, τουλάχιστον σχολαστική. Συγκεκριμένα, πίεση προς το Μαξίμου υπήρξε στο ζήτημα της πλήρους εξασφάλισης του μισθού των κληρικών και της ασφάλισής τους, ενώ οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Εις επίρρωσιν των ανωτέρω, το «ακροτελεύτιο» άρθρο της συμφωνίας, το νούμερο 15, αναφέρει πως «οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της συμφωνίας στο σύνολό της». Πρόκειται ουσιαστικά για τη δικλίδα ασφαλείας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πως διατηρεί, ανά πάσα στιγμή κρίνει πως η συμφωνία δεν εφαρμόζεται, το δικαίωμα να την αναιρέσει.

Καταγραφή περιουσίας

Κομβικός τομέας της κοινής δράσης που έγινε συντονισμένα τους τελευταίους 12 μήνες είναι η καταγραφή και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο ένα χρόνο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και νυν Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Συμεών, όπου κατέληξαν στη δημιουργία του ειδικού προγράμματος «Καταγραφή και Αξιολόγηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας» με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σκοπός, να γίνει για πρώτη φορά συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε πανελλαδικό επίπεδο, κάτι που καλύπτει ήδη 22 μητροπόλεις σε όλη τη χώρα. Πηγές μάλιστα του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν πως στις αρχές του χρόνου η διαδικασία καταγραφής θα έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει ανοικτή προκήρυξη και διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο.

Το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει πως η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας μπορεί να υπερκαλύψει την ετήσια επιδότηση που θα καταβάλει το Κράτος στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως, μέσα από αυτή την καταγραφή και την περαιτέρω αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά, που σήμερα καταβάλλονται για δικαστικά έξοδα που αφορούν αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας. Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά τις κοινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, ο ΥΠΕΣ κ. Χαρίτσης είχε σύσκεψη στο γραφείο του με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον πρωτοσύγκελο Συμεών για την εκκίνηση των διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή