Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/11/18)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «τιμόνι» της Jumbo για μία 10ετία ακόμη

Την αποχώρησή του από την ηγεσία της Jumbo σε ορίζοντα… δεκαετίας προανήγγειλε χθες ο πρόεδρός της, Απόστολος Βακάκης (φωτ.). Αν και η παράδοση της σκυτάλης σε ορίζοντα 10ετίας θεωρείται φυσιολογική –καθώς τα χρόνια περνούν– η επιλογή του επικεφαλής του ομίλου να κάνει αυτή την αναφορά στην παρούσα συγκυρία –εν μέσω δηλαδή αρνητικών δημοσιευμάτων– προκάλεσε ευλόγως κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo απορίες και ερωτήματα. Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε ότι στόχος του γι’ αυτή τη δεκαετία είναι να έχει διπλασιάσει την εταιρεία του και αυτή να έχει ηγετική παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων. Στο άμεσο μέλλον, βέβαια, γιατί τα πράγματα μέχρι στιγμής δεν είναι και πολύ αισιόδοξα σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά. Αν και ο Οκτώβριος παρουσίασε αυξητική τάση, ο Νοέμβριος, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, ξεκίνησε πτωτικά.

Βολές κατά Αγκελα Μέρκελ για τον αγωγό Nord Stream 2

Εκατό ευρωβουλευτές ζητούν από τη Γερμανίδα καγκελάριο να εγκαταλείψει το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2, που θα μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Σε επιστολή τους, την οποία προσυπογράφουν 20 πολιτικοί προειδοποιούν ότι ο αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία και ζητούν από την κ. Μέρκελ «να δώσει στον Ρώσο πρόεδρο να καταλάβει ότι η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό των εταίρων της». Την επικρίνουν ότι «αδιαφορεί για τα ζητήματα ασφαλείας που ανησυχούν τις χώρες της Βαλτικής, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ» και την καλούν να επιλέξει την ευρωπαϊκή οδό και όχι μια προσέγγιση «πρώτα η Γερμανία».

Με λιγότερα μετρητά οι συναλλαγές από το 2019

Στην τελική ευθεία είναι οι συζητήσεις για τη μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές που έχουν οι καταναλωτές με τις επιχειρήσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα περιορισθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Ωστόσο, άλλοι προτείνουν να μειωθεί το ποσό των μετρητών από τα 500 ευρώ στα 400, άλλοι στα 300 και άλλοι στα 200 ευρώ. Απόφαση ακόμη δεν υπάρχει, σε κάθε περίπτωση όμως από το 2019 η χρήση μετρητών θα περιορισθεί και θα αυξηθεί, κατ’ επέκτασιν, η χρήση του «πλαστικού χρήματος».

Αδυνατούν να βρουν λύση…

Τη σημασία της καθολικής υπηρεσίας στις αγορές αναδεικνύει ερώτηση που κατατέθηκε προχθες στη Βουλή. Συμπολίτης μας έχει απευθυνθεί στον καθολικό πάροχο τηλεπικοινωνιών της Forthnet για την παροχή τηλεφωνίας και Ιnternert. H εταιρεία, ωστόσο, προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές μόνο δορυφορικά, κάτι που ο καταναλωτής δεν επιθυμεί, δεδομένου ότι είναι πιο ακριβές υπηρεσίες. Επίσης απευθυνόμενος στον ΟΤΕ, ο τελευταίος ζήτησε 700 ευρώ για να μεταφέρει το σύρμα πλησίον της οικίας. Και το κόστος αυτό ο πολίτης δεν θέλει να επωμισθεί. Για τον λόγο αυτό έχει προσφύγει στον Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος επίσης αδυνατεί να δώσει λύση. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Από την Ακτωρ στην Intraktor…

Υστατη προσπάθεια παραμονής στη διοίκηση της «Ακτωρ» κατέβαλε ο κ. Δημήτρης Κούτρας (φωτ.), λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία του περασμένου Ιουλίου, για την παραμονή ή όχι του μέχρι τότε διοικητικού σχήματος στον όμιλο «Ελλάκτωρ». Οπως ανέφερε ο ίδιος, πρότεινε στους αδελφούς Καλλιτσάντση τη συνέχιση της συνεργασίας μαζί τους, διατηρώντας το 49% των μετοχών της «Ακτωρ» και την παραμονή του στη διοίκηση του κατασκευαστικού «βραχίονα» του ομίλου. Η απάντηση, όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα όσα επακολούθησαν, ήταν αρνητική, καθώς εξαρχής η πρωτοβουλία Change4Ellaktor, των αδελφών Καλλιτσάντση, αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη χάραξη μιας διαφορετικής στρατηγικής στον τομέα των κατασκευών και των δημοσίων έργων. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον κ. Κούτρα να αποτελεί πλέον τον νέο πρόεδρο της Intrakat, έχοντας αποκτήσει, πλέον, το 20% της εισηγμένης, την οποία αποκαλεί, χαριτολογώντας, Intraktor…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή