Καλό αποτέλεσμα για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ

Καλό αποτέλεσμα για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ καλή ημέρα για τον Ελληνισμό της Αμερικής ήταν οι ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ. Επανεξελέγη ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πιο ισχυρός και αποτελεσματικός υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, και αυξήθηκε ο αριθμός των Ελληνοαμερικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν και όχι ελληνικής καταγωγής ο ίδιος, ο Μενέντεζ αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την πιο ηχηρή φωνή στα ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό. Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία του είναι απόρροια προσωπικών σχέσεων αλλά και της ενασχόλησής του με τα συγκεκριμένα ζητήματα, από το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέχρι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε σημαντικό βαθμό ο Δημοκρατικός νομοθέτης του Νιου Τζέρσεϊ καλύπτει το τεράστιο κενό που άφησαν πριν μερικά χρόνια ο Πολ Σαρμπάνης, που αποσύρθηκε ύστερα από 30 χρόνια στη Γερουσία, και η Ολυμπία Σνόου με την οποία αποτελούσαν εξαιρετικό δίδυμο με ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας και επιρροής και στα δύο κόμματα (ο πρώτος Δημοκρατικός, η δεύτερη Ρεπουμπλικανή).

Παράλληλα, πολύ ενθαρρυντικό ήταν το αποτέλεσμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλέον η αριθμητική παρουσία του Ελληνισμού αρχίζει να θυμίζει άλλες εποχές. Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε τέσσερα μέλη ελληνικής καταγωγής, τους Τζον Σαρμπάνη, Ντίνα Τάιτους, Γκας Μπιλιράκη και Τσάρλι Κριστ. Τώρα προστέθηκαν άλλα δύο, οι Κρις Πάπας και Μάικλ Γουόλτζ. Ετσι, η Ελληνοαμερικανική κοινότητα θα έχει πλέον έξι εκπροσώπους στη Βουλή, τέσσερις Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικανούς.

Ξεχωριστή σημασία έχει και η εκλογή της Ελένης Κουναλάκη Τσακοπούλου στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνήτου της Καλιφόρνιας, της μεγαλύτερης πολιτείας της Αμερικής και πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα, ηγετικά στελέχη, οργανώσεις και απλοί πολίτες-ψηφοφόροι, πιστώνονται, εν μέρει, την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο πολιτειακό επίπεδο. Συνέβαλαν στην εκλογή κάποιων, φυσικά όχι μόνον αυτοί, και προφανώς όχι όλοι στον ίδιο βαθμό, αλλά έπαιξαν ρόλο, αλλού μεγαλύτερο και αλλού μικρότερο. Είναι γνωστό ότι η ομογένεια έχει αδυναμίες, όπως οι προσωπικές έριδες που, δυστυχώς, συχνά δυσχεραίνουν την επίτευξη των στόχων που έπρεπε να είναι κοινοί. Αλλά έχουμε χρόνο να συζητήσουμε τις παθογένειες. Σήμερα είναι μια μέρα δικαιολογημένης ικανοποίησης για εκλογικά αποτελέσματα που είναι ενθαρρυντικά και πάνω στα οποία πρέπει η ελληνοαμερικανική κοινότητα να οικοδομήσει. Δεν έχουν πολλές χώρες την πολυτέλεια τόσων εκπροσώπων στο Κογκρέσο της υπερδύναμης.

Θέλει προσπάθεια, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί και πάλι ένα σκηνικό όπως αυτό περασμένων δεκαετιών, όταν ο Δουκάκης έφθασε να διεκδικήσει την προεδρία, και στη συνέχεια ο Τσόγκας το δημοκρατικό χρίσμα, τότε που ο Σαρμπάνης ήταν από τους γίγαντες της Γερουσίας, και ο Μπραδήμας της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή