Αυξάνεται το κόστος δανεισμού για την Ιταλία μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού για την Ιταλία μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας και προέβλεψε άλμα στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρώμης, ενώ συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στην Ιταλία.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου ήταν εννέα μονάδες βάσης υψηλότερη στο 2,60%, με τη διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διαμορφώνεται στις 295 μονάδες βάσης.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί ανακοίνωσε σήμερα ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2019, και όχι κατά 1,5%, όπως θεωρεί η κυβέρνηση Κόντε.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει το ιταλικό έλλειμμα για το 2019 στο 2,9% του ΑΕΠ και στο 3,1% για το 2020. Ενώ η πρόβλεψη της Ρώμης, για την επόμενη χρονιά, δεν ξεπερνά το 2,4%.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην επιτροπή, τόνισε με έμφαση ότι « οι προβλέψεις αυτές είναι σε σαφή αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και απορρέουν από μια μερική και όχι προσεκτική ανάλυση του κειμένου προϋπολογισμού».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για τεχνικό ολίσθημα της Κομισιόν, που δεν θα επηρεάσει την δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία θεωρεί ότι «το ανώτατο όριο του ελλείμματος, παραμένει το 2,4%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή