Ολλανδία: 69χρονος ζητά από τη δικαιοσύνη να αφαιρεθούν 20 χρόνια από την ηλικία του

Ολλανδία: 69χρονος ζητά από τη δικαιοσύνη να αφαιρεθούν 20 χρόνια από την ηλικία του

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 69χρονος Ολλανδός, που δηλώνει δυσαρεστημένος από τις διακρίσεις που υφίσταται λόγω της ηλικίας του στην αγορά εργασίας και στον έρωτα, ζητεί από τη δικαιοσύνη να του αφαιρέσει δύο δεκαετίες από την ηλικία του και δηλώνει έτοιμος ακόμη και να απαρνηθεί την σύνταξή του, αν γίνει αυτό.

Το παράξενο, αλλά «σοβαρό», αίτημα του Εμίλε Ράτελμπαντ άφησε άφωνους τους νομικούς δικαστηρίου της νοτιοανατολικής Ολλανδίας.

Ο 69χρονος θέλει να αλλάξει η ημερομηνία γέννησής του στο διαβατήριό του από 11 Μαρτίου του 1949 σε 11 Μαρτίου του 1969.

«Αισθάνομαι νέος, τά 'χω τετρακόσια και θέλω αυτό να αναγνωριστεί νομικώς διότι αισθάνομαι ότι η ηλικία μου με κακοποιεί, με τραυματίζει και με κάνει να υφίσταμαι διακρίσεις», δήλωσε στο AFP ο Ράτελμπαντ, προσωπικός γυμναστής «εξειδικευμένος στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης».

Πρόκειται για ένα «απολύτως νόμιμο» αίτημα, επιχειρηματολόγησε ο Ράτελμπαντ τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου του Άρνεμ, όπως αυτό των διεμφυλικών που εξασφάλισαν την αναγνώριση του δικαιώματός τους να αναγράφεται αυτό στο διαβατήριό τους.

«Σήμερα μπορούμε να επιλέξουμε τη δουλειά μας, το φύλο μας, τον πολιτικό και σεξουαλικό προσανατολισμό μας. Εχουμε ακόμη και το δικαίωμα να αλλάξουμε όνομα. Αρα γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε ηλικία;», διερωτήθηκε.

Ο Ράτελμπαντ επιχειρηματολόγησε επίσης ότι σύμφωνα με τους γιατρούς του έχει σώμα 45χρονου και περιέγραψε εαυτόν ως «νεαρό θεό». Μάλιστα δήλωσε ότι θα απαρνηθεί την σύνταξή του, αν αλλάξει η ημερομηνία γέννησής του.

Η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad γράφει ότι το δικαστήριο του Αρνεμ φάνηκε επιφυλακτικό απέναντι στην πρωτόγνωρη αυτή υπόθεση και επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός που να επιτρέπει σε κάποιον να αλλάξει την ημερομηνία γέννησής του.

Ομως ο Ράτελμπαντ επιχειρηματολόγησε και πάλι ότι αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις λόγω της ηλικίας του και ότι αυτή επηρεάζει τις ευκαιρίες που έχει στον τομέα της απασχόλησης, αλλά και τις επιτυχίες του στην εφαρμογή γνωριμιών Tinder.

«Ως 69χρονος έχω περιορισμένες δυνατότητες. Αν είμαι 49, μπορώ να αγοράσω καινούργιο σπίτι, να οδηγήσω άλλο αυτοκίνητο. Μπορώ να κάνω περισσότερη δουλειά», προσθέτει και σημειώνει:

«Οταν είμαι στο Tinder και λέω ότι είμαι 69, δεν παίρνω καμία απάντηση. Αν είμαι 49, με το πρόσωπο που διαθέτω, θα είμαι σε πλεονεκτική θέση».

«Η υπόθεση αυτή είναι πρωτόγνωρη, δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες, αλλά ελπίζουμε ότι η νομοθεσία θα αλλάξει εν καιρώ», σχολίασε ο δικηγόρος του 69χρονου.

Το δικαστήριο του Άρνεμ θα εκδώσει την ετυμηγορία του εντός τεσσάρων εβδομάδων.

(Πηγές: AFP, BBC)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή