Πολ Τόμσεν: «Θεωρούμε πως οι συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες»

Πολ Τόμσεν: «Θεωρούμε πως οι συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικότερες προβλέψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παρουσίασε σήμερα την έκθεση του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (Regional Economic Outlook for Europe).

Ειδικότερα, το Ταμείο προχωρά σε θετική αναθεώρηση και των δικών του προβλέψεων, καθώς πλέον εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020, όταν πριν από έξι μήνες τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 1,8% για κάθε έτος αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις ξεπερνούν και τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπολογίζει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2% για τα έτη 2019 και 2020.

Το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και συνεπώς δεν συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών πολιτικών και των πολιτικών που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη.

Σχετικά με το θέμα της περικοπής των συντάξεων, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου που αναγνωρίζει μια τέτοια κίνηση ως ένα θετικό διαρθρωτικό μέτρο. Αναγνώρισε, όμως, πως το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και πως δεν γνωρίζει αναλυτικά τα στοιχεία για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

«Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο…. Θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες».

Αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες, όπως το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πιθανών κεφαλαιακών τους αναγκών, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ υποστήριξε πως το Ταμείο δεν έχει διάλογο με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές για αυτά τα ζητήματα.

Στο σημείο, όμως, αυτό παρατήρησε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μακροχρόνια πρόβλημα και πως το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων απαιτεί προσεχτικούς χειρισμούς.

«Είναι σημαντικό οι χαράσσοντες την πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή