Με υψηλά εισοδήματα 6 στους 10 τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα

Με υψηλά εισοδήματα 6 στους 10 τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιθώριο προσέλκυσης περισσότερων τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, οι οποίοι και αποδίδουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για το προφίλ των ξένων επισκεπτών.

Οι 4 στους 10 ξένους επισκέπτες ανήκουν στη μεσαία ή στη χαμηλή κατηγορία εισοδήματος, ενώ οι περισσότερες διαμονές γίνονται σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και κάτω. Και αυτά χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί στην έρευνα οι επισκέπτες από Αλβανία και ΠΓΔΜ, που αποτελούν μεγάλες αγορές για τον εισερχόμενο τουρισμό και οι οποίες στην πλειονότητά τους αφορούν επισκέπτες μέσου εισοδηματικού επιπέδου.

Σε ένα μεγάλο βαθμό όμως η εικόνα αυτή προέρχεται από το θετικό γεγονός πως η Ελλάδα έχει μεγάλη διασπορά αναφορικά με τις χώρες προέλευσης επισκεπτών, κάτι που περιορίζει την εξάρτησή της από μεμονωμένες αγορές. Μακράν οι ποιοτικότεροι από πλευράς εισοδηματικού και μορφωτικού επιπέδου τουρίστες στην Ελλάδα προέρχονται από τις ΗΠΑ, αλλά αντιστοιχούν μόλις στο 5% του συνόλου.

Με υψηλά εισοδήματα 6 στους 10 τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα-1

Η καταγραφή και η παρουσίαση των αναλυτικών στοιχείων για το ταξιδιωτικό προφίλ του εισερχόμενου τουρισμού έγινε από την IPKInternational και με βάση στοιχεία για τα έτη 2016-2017, με ενιαίο ερωτηματολόγιο, σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο, εκτός από Κύπρο, Αλβανία και ΠΓΔΜ.

Οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2016, και διέμειναν τουλάχιστον μία νύχτα, ανήλθαν σε 20,9 εκατομμύρια. Το 2017 υπήρξε αύξηση της τάξης του 9,8%, σε σχεδόν 23,0 εκατ. Τα υπόλοιπα περίπου 10 εκατομμύρια, από τις συνολικές αφίξεις της τάξης των 30 εκατομμυρίων που καταγραφεί η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2017, αφορούν ημερήσιες επισκέψεις από Τουρκία και άλλες χώρες που δεν προσμετρήθηκαν, όπως Αλβανία, ΠΓΔΜ και Κύπρος, όπως και επιχειρηματικά ημερήσια ταξίδια.

Αναφορικά με το φύλο των επισκεπτών, υπάρχει ισοκατανομή (γυναίκες 51,6%). Οι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα κατά κύριο λόγο με τον ή τη σύντροφό τους (69,3%), για διακοπές (88,8%) και για ήλιο & θάλασσα (68,4%).

Οι τουρίστες είχαν ανώτερο εισοδηματικό (58,9%) και μορφωτικό επίπεδο (62,2%), ενώ η ηλικία τους εντοπίζεται κυρίως στο ηλικιακό εύρος 25-54 ετών (64,6%).

Η πλειονότητα των τουριστών κατέλυσε σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών (65,6%), με επικρατούσα κατηγορία τα 4 αστέρια (29,7%). Οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα είχαν προχωρήσει σε προκράτηση των διακοπών τους (93,2%), με τις δημοφιλέστερες πηγές ενημέρωσης και κανάλια κράτησης να είναι το Internet και το ταξιδιωτικό πρακτορείο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ενημέρωση μέσω Internet εμφάνισαν οι ιστοσελίδες καταλύματος (49,7%) και προορισμού (44,1%), ενώ η κράτηση έγινε στην πλειονότητα των περιπτώσεων μέσω προσωπικού υπολογιστή (95,3%).

Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2017 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 12,0%, στις 921 χιλιάδες, και αποτελούν τον ένα στους τρεις μη Eυρωπαίους επισκέπτες. Στην πλειονότητά τους έχουν ανώτερο εισοδηματικό (67,4%) και μορφωτικό επίπεδο (80,0%), ενώ επιλέγουν πεντάστερα ξενοδοχεία (35,4%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή