«Ναι» στη ρύθμιση, με διαφωνίες

«Ναι» στη ρύθμιση, με διαφωνίες

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγευση της επερχόμενης προεκλογικής σύγκρουσης έδωσε χθες στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο την τροπολογία μέσω της οποίας υλοποιείται απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των αναδρομικών στους δικαιούχους ειδικών μισθολογίων: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παρουσίασαν την επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία ως αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής και όχι εξαναγκασμού λόγω της δικαστικής απόφασης, ενώ η Ν.Δ. –καθώς και άλλα κόμματα– αποδόμησε την κυβερνητική επιχειρηματολογία, τονίζοντας αφενός ότι η ακολουθούμενη διαδικασία δεν είναι ειλικρινής (έγινε λόγος για καθυστερημένη ρύθμιση που προωθείται τώρα με προφανή σκοπιμότητα προεκλογικού χαρακτήρα), αφετέρου πως ουσιαστικά συνιστά κίνηση η οποία δεν αποκαθιστά πλήρως τους δικαιούχους. Η ομοφωνία κατά την ψήφιση της τροπολογίας αργά το απόγευμα (με εξαίρεση τη Χρ. Αυγή) δεν μπόρεσε να καλύψει το βαθύ χάσμα που διατρέχει το πολιτικό σύστημα.

«Η συμμόρφωση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση», είπε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας (Ν.Δ.). Αφού σημείωσε ότι παρά τα ποσά που επιστρέφονται «ουσιαστικά, δεν επέρχεται μεταβολή στις τρέχουσες απολαβές τόσο των εργαζομένων όσο και των συνταξιούχων», συμπλήρωσε πως τα χρήματα «εξασφαλίστηκαν» όχι από την ανάπτυξη, αλλά από περικοπές κονδυλίων τα οποία προορίζονταν για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, την επιστροφή φόρων, τις πρωτογενείς δαπάνες. Σε ανάλογο μήκος κύματος οι βουλευτές της ΔΗΣΥ επισήμαναν πως η κυβερνητική υποκρισία αναδεικνύεται και από την πρόσφατη επιλογή του υπ. Εργασίας να εφεσιβάλει δικαστική απόφαση που δικαιώνει προσφυγές εργαζομένων για επιστροφή αναδρομικών, και μάλιστα με επιχειρηματολογία που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την περίοδο των μνημονιακών περικοπών. «Επικαλείται το υπουργείο σας την επιχειρηματολογία μας, όταν μας πετροβολούσατε», ανέφερε ο κ. Α. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ).

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την τροπολογία ως αποτέλεσμα της πολιτικής της που οδήγησε δήθεν στην κανονικότητα, ενώ αποδεικνύεται ότι αποδίδει ένα μέρος των αναδρομικών, των κλεμμένων δηλαδή, των εργαζομένων και των συνταξιούχων», ανέφερε ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). «Αύριο, μεθαύριο θα έρθουν και οι συνταξιούχοι πάλι με δικαστικές αποφάσεις. Το ίδιο θα κάνουμε;», έθεσε προς την κυβέρνηση το ερώτημα ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι). «Να δοθούν τα αναδρομικά και στους υπόλοιπους συνταξιούχους;», είπε και ο κ. Αν. Μεγαλομύστακας (Ε.Κ.), ενώ τις γνωστές θέσεις του κόμματός τους για εθνικά θέματα και προσφυγικό εξέφρασαν οι βουλευτές της Χ.Α.

Απέναντι σε αυτά, αναπτύσσοντας ταυτόσημες θέσεις, σειρά υπουργών μίλησαν για δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και επικείμενες νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες άρσης αδικιών.

«Αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, καταθέτει τον πρώτο προϋπολογισμό που δεν κάνουν κουμάντο οι δανειστές και είναι η πρώτη κυβέρνηση που, επιτέλους, από αυτά που στερήσατε στον ελληνικό λαό και με θυσίες του ελληνικού λαού μπορεί να ανακατανείμει πλέον με δικαιοσύνη προς τους πολλούς και όχι προς τους ημέτερους, που οι περισσότεροι εξάλλου έχουν αρχίσει να οδεύουν προς τα εκεί που τους οδηγεί η Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Π. Καμμένος. «Αυτό θα συνεχιστεί και με τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που θα έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα, πρωτοβουλίες οι οποίες θα συνεχίσουν να προστατεύουν την κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο Μ. Καλογήρου. «Επειδή δεν κλέβαμε, γι’ αυτό περισσεύουν. Γι’ αυτό περισσεύουν τα 1,4 δισ. που μοιράζουμε», σημείωσε ο Π. Πολάκης, ενώ ανάλογα μίλησαν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Δέσμευση προς υπαλλήλους ΥΠΕΞ

Μέσω τροπολογίας, η οποία θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ενταχθούν στη νομοθετική ρύθμιση επιστροφής αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ δεν ξεπερνούν τους 800 (Διπλωματικός κλάδος, κλάδος προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, κλάδος Εμπειρογνωμόνων και κλάδος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), στους οποίους προστίθενται 500 περίπου συνταξιούχοι. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το συνολικό πρόσθετο κόστος για το κράτος κυμαίνεται περίπου στα 15 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερο από το 1% της προβλεπόμενης δαπάνης για τις λοιπές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων που ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ. Χθες, το αρχικό νομοσχέδιο που έφθασε στη Βουλή δεν περιελάμβανε τα στελέχη του ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανησυχία ανάμεσα στους διπλωμάτες. Φαίνεται ότι ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος βρέθηκε στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη, διαβεβαίωσε τα στελέχη ότι το ζήτημα θα λυθεί. Σύμφωνα με διπλωματικούς υπαλλήλους, η ενδεχόμενη παράλειψη του ειδικού μισθολογίου του ΥΠΕΞ από την προωθούμενη ρύθμιση θα συνιστούσε εξαιρετικά δυσμενή μεταχείριση και θα υπονόμευε το ηθικό των στελεχών του ΥΠΕΞ, που ευρίσκεται μονίμως στην πρώτη γραμμή διαφύλαξης των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή