Σύγκρουση ελληνικού τάνκερ με νατοϊκή φρεγάτα στη Νορβηγία

Σύγκρουση ελληνικού τάνκερ με νατοϊκή φρεγάτα στη Νορβηγία

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τύχη δεν βοήθησε την 134 μέτρων και μόλις εννέα ετών φρεγάτα του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού «Helge Ingstad» όταν συγκρούστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, 05.00 ώρα Ελλάδος, με το 250 μέτρων ελληνικών συμφερόντων έμφορτο δεξαμενόπλοιο «Sola TS», στο φιόρδ Χιέλτεφιορδ κοντά στο λιμάνι του Μπέργκεν στη δυτική Νορβηγία. Ετσι κείτεται πλέον ημιβυθισμένη στις βραχώδεις ακτές έξωθεν του λιμανιού, όπου και οδηγήθηκε για να μη βυθιστεί ολοσχερώς, αλλά ευτυχώς χωρίς κανέναν σοβαρό τραυματισμό μέλους του πληρώματός της. Πολύ πιο τυχερό ήταν πάντως το ελληνικό δεξαμενόπλοιο που διαχειρίζεται η Tsakos Columbia Management, το οποίο ανέφερε μεικτές υλικές ζημιές, κανένα τραυματισμό μελών του πληρώματος και ουδεμία ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τη στιγμή της σύγκρουσης, το «Sola TS» ήταν προσδεμένο σε ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση/έλεγχο τοπικού πιλότου-πλοηγού. Μετά το ατύχημα, κατευθύνθηκε σε γειτονικό λιμένα προκειμένου να πάρει επιβεβαίωση από τον νηογνώμονα και να συνεχίσει το ταξίδι του. Από το νορβηγικό πολεμικό, που επέστρεφε από άσκηση του ΝΑΤΟ, αποβιβάστηκαν σώα και τα 137 μέλη του πληρώματος. Το «Helge Ingstad» φέρει το όνομα του διακεκριμένου Νορβηγού εξερευνητή της Αρκτικής, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του ήταν ο πρώτος που εντόπισε το 1960 ερείπια καταυλισμών Βίκινγκ στον Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή