«Παράθυρο» μη περικοπής συντάξεων από την Κομισιόν

«Παράθυρο» μη περικοπής συντάξεων από την Κομισιόν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» για μια λύση στον προϋπολογισμό του 2019, χωρίς περικοπή συντάξεων, αφήνει η Κομισιόν, αναδεικνύοντας –στις χθεσινές φθινοπωρινές προβλέψεις της– τις ευεργετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη σε μια τέτοια περίπτωση.

Αντίθετα, το ΔΝΤ, διά στόματος Πόουλ Τόμσεν, επέμεινε και χθες ότι το μέτρο –όπως και η μείωση του αφορολογήτου– είναι απαραίτητο, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει πράγματι δημοσιονομικός χώρος, αυτός πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άλλα μέτρα που θα στηρίζουν την ανάπτυξη. Πάντως, πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται πλέον σε τέτοιες συζητήσεις, δεν γνωρίζει τα στοιχεία και πέταξε το μπαλάκι στους Ευρωπαίους.

Η Κομισιόν, πάντως, ενώ καθιστά σαφές ότι αποβλέπει σε μια σύγκλιση με την κυβέρνηση στο θέμα του προϋπολογισμού, δεν κρύβει παράλληλα στην έκθεσή της ότι ανησυχεί για «ολισθήματα» πολιτικής και για πρακτικές που θα επιβαρύνουν τη δαπάνη μισθοδοσίας του Δημοσίου.

Εμμέσως, προειδοποιεί για προεκλογική παροχολογία.

Στις προβλέψεις της, οι οποίες βασίζονται στο σενάριο με περικοπή συντάξεων, η Κομισιόν βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη χαμηλότερα από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα είναι 3,9% του ΑΕΠ (έναντι 4,2% του ΑΕΠ, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού) και ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2% (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,5% και δικής της προηγούμενης για 2,3%).

Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα διαφέρουν κατά 0,3% του ΑΕΠ ή περίπου 600 εκατ. ευρώ.

«Παράθυρο» μη περικοπής συντάξεων από την Κομισιόν-1

Η διαφορά αυτή, ωστόσο, δεν μεταφέρεται αυτούσια στο σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων, καθώς η Κομισιόν θεωρεί ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, διευκολύνοντας τη σύγκλιση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφορά των δύο πλευρών στο σενάριο αυτό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο χωρίς περικοπή των συντάξεων προβλέπει επίσης μη εφαρμογή των αντιμέτρων, αλλά και παρεμβάσεις 766 εκατ. ευρώ (επίδομα ενοικίου, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.).

«Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 συνεχίζονται και αναμένεται το τελικό πακέτο των μέτρων να οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Σε αυτή την περίπτωση οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι υψηλότεροι και θα μπορούσαν να φτάσουν το 2,3% το 2019-2020», αναφέρει το κείμενο.

«Καθώς η συζήτηση για τον προϋπολογισμό συνεχίζεται στην Ελλάδα, είμαστε αισιόδοξοι πως θα μπορέσουμε να αναθεωρήσουμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη στο 2,3% για να καλυφθεί το κενό», είπε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η Κομισιόν τονίζει στην έκθεσή της ότι η ανάπτυξη επέστρεψε, αλλά παραμένει εύθραυστη και ότι κρίσιμη θα είναι η διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής, ιδίως για τις επενδύσεις, τις οποίες βλέπει ότι φέτος θα μειωθούν κατά 2,1%.

Στους κινδύνους, εκτός από τα «ολισθήματα» πολιτικής, τις πιέσεις για αύξηση δαπανών μισθοδοσίας και τις εξωτερικές εξελίξεις, αναφέρονται οι δικαστικές αποφάσεις. Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν τους τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις χθες του κ. Μοσκοβισί σε σχετικές ερωτήσεις.

Για την ανεργία, η έκθεση προβλέπει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί για να φτάσει κάτω από 17% το 2020. Για το χρέος εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 182,5% φέτος για να υποχωρήσει στο 167,4% του ΑΕΠ το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή